Hlavní obsah
Názory a úvahy

Osladí nám Česká televize život k smrti? Opět odvysílá tu nejsladší show

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Wikimedia commons/Attribution-Share Alike 2.0 Generic

Lékaři kvůli epidemii obezity a cukrovky varují před konzumací sladkých pokrmů,

Česká televize tento týden odtajnila novinky ve svém programu na příští rok. Bohužel znamenají zklamání pro ty, co si naivně mysleli, že nový generální ředitel zavede změny k lepšímu.

Článek

Vypadá to totiž, že ve veřejnoprávním molochu zůstane většina věcí při starém a že bude nesmyslně nadále soupeřit o co nejvyšší sledovanost s privátními kanály. Navzdory tomu, že nový šéf ČT Jan Souček před svým zvolením deklaroval něco jiného. Například, že sledovanost by neměla být hlavním kritériem nebo že by ČT neměla natáčet kriminální seriály, protože divákům nepřinášejí žádnou přidanou hodnotu. Jenže pár týdnů, co je ve funkci, ohlásil dalších dvanáct dílů kriminálky „Stíny v mlze“.

Opět ta nejsladší show

A jako by nestačil bulvární cirkus kolem taneční soutěže „StarDance“, ještě slíbil, že ČT bude příští rok vysílat další okopírovaný a draze zaplacený globální formát „Peče celá země“. Vrcholem cynismu je, že ho veřejnoprávní stanice propaguje jako tu „nejsladší show“, přestože Česko patří k zemím s nejvyšším výskytem cukrovky a obezity. Navíc některé její pěkně „vykrmené“ aktéry ukazuje ve svých dalších pořadech jako celebrity. Nové televizní idoly (viz cukrář Maršálek) diváci zbožňují a na sociálních sítích jim posílají nejen hlasy, ale také růžová a červená srdíčka či koťátka.

Tak je tomu i ve Velké Británii, kde soutěž pekařských amatérů „The Great British Bake Off“ vznikla a odtud se podobně, jako jiné reality show, rozšířila do dalších zemí. Na rozdíl od nás však v Británii vyvolává nemalé obavy odborníků. Někteří z nich veřejně žádají, aby byli diváci před uvedením každého dílu upozorněni na riziko, že příliš mnoho sladkostí může přispět k obezitě. A ta představuje ve Spojeném království, stejně jako u nás, obrovský problém, protože zde již dvě třetiny obyvatel trpí nadváhou či přímo obezitou, jež jsou spojeny s prudkým nárůstem diabetu 2.typu, rakoviny, srdečních onemocnění či mrtvice. A v neposlední řadě má obezita fatální dopad na pacienty s covidem.

Jednorázová lahůdka?

Tvůrci této kontroverzní podívané se ovšem snaží vymlouvat, že jejich populární show představuje dorty a podobné sladkosti pouze jako „jednorázovou lahůdku“ a je zbytečné je proto démonizovat, avšak obezitologové argumentují mnohokrát ověřenými studiemi, z nichž vyplývá, že všemožná lákadla, která diváci vidí v televizi, přispívají k tomu, že jedí více nezdravých potravin. To, že mají pravdu, dokazuje i prudký nárůst zájmu o domácí pečení a s ním související nákupy potřebných surovin v těch zemích, kde právě tuto „nejsladší show“ vysílají. Zatímco tak britští lékaři apelují, že epidemie obezity je jednou z největších výzev, jimž svět nyní čelí, amatérští pekaři plní v této soutěži často nesmyslné „výzvy“, které tuto epidemii ještě zhoršují.

Ráno, v poledne i večer

A jako by to nestačilo, i v době, kdy se tato soutěž nevysílá, se v České televizi peče sladké ráno, v poledne i večer. Recepty na „něco sladkého“ se objevují v pořadech „Dobré ráno“ a „Sama doma“, vysílaných každý všední den. Kromě toho pravidelně nechybí ani v dalších kutilských magazínech ČT: „Všechno co mám ráda“, „Hobby naší doby“, „Kluci v akci“ či „Polopatě“. Namísto toho, aby z obrazovek ČT postupně zmizely, přibývají další a další pořady, například „Pečení na neděli“ nebo „Buchty po ránu“.

Skrytá reklama

Jen čas od času jde o recepty, které lze s ohledem na použité suroviny považovat za relativně neškodné či dokonce prospěšné. Většinou jsou to bohužel kalorické bomby se zrádnou kombinací cukru, nasycených tuků a bílé mouky. Navíc bývají podřízené více či méně skryté reklamě, která již na veřejnoprávních kanálech začíná být neúnosná. Jasným důkazem, že přímo provokují k vyšší spotřebě sladkého, jsou nadšené reakce divaček, chlubících se tím, že se ihned pustily do pečení, zatímco jiné se prosebně dožadují receptu.

Zdroj : Česká televize

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz