Hlavní obsah
Názory a úvahy

Riziko, že vám svatbu zkazí politici, se zvýší. A ještě to třikrát zdraží

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Seznam.cz

Poplatek za uzavření svatby mimo obřadní síň se má zvýšit na tři tisíce

V české byrokratické republice se neustále schvalují nové a nové zákony a ty dosud platné se tak novelizují, že se v nich už nikdo nevyzná. Nejenže je rozbujelá byrokracie příčinou ekonomické stagnace, ale ztrpčuje také život občanům.

Článek

Dochází přitom často k paradoxním situacím. Politici se sice snaží pod tlakem svých předvolebních slibů Česko „odbyrokratizovat“, ale výsledek je leckdy tristní. Stačí připomenout novelu zákoníku práce, která přináší zaměstnavatelům nové peklo v podobě zvýšeného papírování a nákladů kvůli uzavírání dohod o provedení práce a pracovní činnosti. Kvůli připravované novele matričního zákona má zase dojít ke změnám, týkajícím se uzavření manželství.

Zatímco se mají „zlepšit“ podmínky pro stejnopohlavní páry, které chtějí svoje partnerství registrovat, možnost uzavřít manželství mimo úřad či obřadní síň se má výrazně prodražit, z dosavadního tisíce korun na trojnásobek. To však pro snoubence, kteří si chtějí zorganizovat sňatek podle svých představ, nepředstavuje ten největší problém. V dnešní době, kdy je možné téměř vše uzavřít on-line, je stěží uvěřitelné, že se nelze vyhnout tomu, aby jim šťastný den nezkazili různí „papaláši“ v roli oddávajících. Novela matričního zákona dokonce jejich okruh rozšiřuje ze členů obecních zastupitelstev na poslance a senátory. Jak je z reakcí na sociálních sítích zřejmé, spousta lidí by si přitom přála uzavřít sňatek formou jednoduchého úředního aktu, tedy tak, že se dostaví na matriku a tam za pár minut vyřídí potřebné „papírování“. Jenže, při vyřizování záhy zjistí, že se lze sice obejít bez obřadu, hudby a dokonce vlastních svědků, ale nikoliv bez proslovu oddávajícího, většinou starosty, místostarosty či zastupitele.

Dochází tak k různým absurditám, kdy například nevěstu z disidentské rodiny třicet let po revoluci oddávala členka komunistické strany. Většinou si totiž nelze oddávajícího vybrat a mám přátele, kteří opravdu hodně složitě hledají místo, kde jim nehrozí, že narazí na člena partaje či hnutí, které by nikdy nevolili. Ostatně, není žádným tajemstvím, že mnoho politiků vyvolává u řady lidí silnou averzi, a je proto docela pochopitelné, že se nehodlají smířit s tím, aby jim svatební den pokazila přítomnost nevítané, ne-li dokonce nenáviděné osoby.

Nepochopitelné navíc je, že novela matričního zákona počítá s tím, že civilní obřad by se mohl konat bez matrikářů, ale nikoliv bez zastupitele, poslance či senátora. Ti by si prý měli jen udělat „matriční zkoušku“, aby bylo vše, jak má být. A co takhle, kdyby tomu bylo právě naopak? Kdyby matrikáři nahradili politiky?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz