Hlavní obsah
Lidé a společnost

Schwarzenbergův pohřeb bude netradiční: vybral si Jitku Čvančarovou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wikimedia

Karel Schwarzenberg s bývalou první dámou Hillary Clinton

Česká republika se tento týden loučí s vynikajícím politikem a šlechticem Karlem Schwarzenbergem. A bude to bezesporu velká událost.

Článek

Šlechtické pohřby jsou v naší zemi výjimečné, a tak lze předpokládat, že smutečním obřadům na počest Karla Schwarzenberga bude věnovaná mimořádná pozornost, což se ukazuje již nyní. On sám si rozloučení s pozemským životem podrobně naplánoval v poslední vůli a je zřejmé, že se na svoji smrt pečlivě připravoval.

Některá jeho přání odtajnil publicistický pořad „90´ČT 24“ a z dosud zveřejněných informací vyplývá, že takový pohřeb Česko ještě nezažilo. Nebude ovšem nijak pompézní, protože kníže Schwarzenberg si přál obřad střídmý, ale zcela jistě bude jedinečný.

Skromná pieta

Skromná, nicméně důstojná pieta čeká na návštěvníky kostela Panny Marie pod řetězem, kteří se s Karlem Schwarzenbergem chtějí už nyní přijít rozloučit a poklonit se mu. Jeho rakev je pouze zahalena modrobílou vlajkou a erbem šlechtického rodu Schwarzenbergů, vedle katafalku stojí čestnou stráž skauti. Příchozí jsou vyzváni, aby namísto květin poskytli finanční dary na pomoc Ukrajině a charitativní činnost Řádu maltézských rytířů. Finanční dar je možné dokonce uhradit i s pomocí platebního terminálu, který je v kostele k dispozici. A hned první den se tak podařilo vybrat přes 150 tisíc korun.

Zádušní mše

Hlavní součást pohřbu se státními poctami bude tvořit sobotní zádušní mše v Katedrále svatého Víta, která se bude rovněž v lecčems lišit a bude plně respektovat poslední vůli Karla Schwarzenberga. Mimochodem, právě jeho rod se významně zasloužil o dokončení této velkolepé stavby a nemalou částkou přispívá i na nynější rekonstrukci varhan. Bohoslužbu povede pražský arcibiskup Jan Graubner a kromě kněze Tomáše Halíka promluví také prezident Petr Pavel a blízký přítel Karla Schwarzenberga Miroslav Kalousek. Kníže měl i dvě hudební přání. Jednak, aby v katedrále v době adventu zazněla jeho oblíbená koleda „Narodil se Kristus Pán“ a aby zde česko-slovenskou hymnu zazpívala herečka Jitka Čvančarová. Co je však prozatím utajeno, je seznam hostů, každopádně mezi nimi nebudou chybět příslušníci významných šlechtických rodů.

Karel žije dááál!

O víkendu se navíc v celém areálu pražské Lucerny uskuteční koncert „Karel žije dááál“. Jeden z jeho pořadatelů Martin Kotas naznačil, že na něm zazní celá řada hudebních žánrů od undergroundu a punku, až po cimbál. A zdůraznil, že by to měla být především oslava naplněného života Karla Schwarzenberga, která zmapuje jednotlivé etapy jeho života i jeho vášeň pro subkulturu.

Zdroj: 90´ČT 24

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz