Hlavní obsah
Umění a zábava

Seriál ČT Adikts je tak vulgární, že se na něj nedá dívat. Výchovný bizár financuje policie

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: PfefferT Wikimedia Commons CC-BY-SA-4.0

Režisér Adam Sedlák tentokrát hodně přestřelil

O tom, že je seriál České televize Adikts velmi kontroverzní, mnohé vypovídá skutečnost, že se proti němu vymezují jak bývalí narkomani, tak odborníci. A v neposlední řadě recenzenti a diváci.

Článek

Adikts je totiž mozaikou odporných scén a těch nejvulgárnějších dialogů, které si lze vůbec představit. Jeho aktéři (pět studentů adiktologie, kteří si vezmou zcela novou drogu, aby zjistili, co s nimi udělá) se v rauši, vyvolaném zvláštní látkou, změní v odpuzující karikatury narkomanů. Ty ale nevyvolávají odpor vůči drogám, ale spíše vůči jim samotným. Navzájem si posílají fotografie pohlavních orgánů nebo si je rovnou ukazují, plivou na sebe, předvádí perverzní sex a další zvrácenosti.

Vzrušující rauš

Přesto může Adikts k užívání drog inspirovat, třeba proto, že dokážou vybudit sexuální apetit a navodit vzrušující „rauš“. V kontrastu s tím navíc vyvolává odpor vůči pedagogům adiktologie, potencionálním národním drogovým koordinátorům, prvoplánově nesympatickým, arogantním, cynickým a se sklonem k šikaně. Myslí si to i samotní studenti: „Vy jest taká zlá kun…“ říká profesorce Jenssenové na jednom sezení kráska Carmen, zatímco její kamarádka nazývá kolegu Jelínka „úchyláckým zmr…“ .

V dnešní době, kdy jsou někteří mladí lidé ochotní si kvůli zážitkovým dobrodružstvím změnit i své pohlaví, lze předpokládat, že je tento seriál může vyprovokovat, aby si něco podobně excentrického vyzkoušeli. Ostatně scéna, v níž dráždí své spolužáky zfetovaná kráska, může na leckoho působit docela lákavě.

Rádoby cool

Naštěstí je však většina reakcí na seriál Adikts odmítavá. Stačí si přečíst reakce mladých lidí, na něž je tento „výchovný“ bizár zaměřen především a je až překvapivé, jak ho ve svých názorech cupují. Shodují se, že je „rádoby cool“, postavy že je jsou nesnesitelné, hlášky moc na sílu, nedává smysl, ani není vtipný. Sedlák podle nich „těžce ujel a přestřelil“ a někteří diskutující se sociálních sítích přiznávají, že první epizodu přetrpěli a po druhé to znechuceně vzdali.

Na zvrácené šestidílné sérii, vysílané veřejnoprávní Českou televizí, je však nejvíc šokující skutečnost, že ji v rámci protidrogové kampaně financuje společně s Českou asociací pojišťoven i Policie ČR.

Adéla Hofmanová

Zdroj: Česká televize, Facebook

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz