Hlavní obsah
Lidé a společnost

Smrt Marilyn Monroe má podle nového dokumentu na svědomí mafie. Potřebovala ji umlčet

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Macfadden Publications Wikimedia Commons CC0

Image Marilyn měla změnit svatba se slavným dramatikem a intelektuálem Arthurem Millerem. Skončila však také fiaskem

Od smrti legendární filmové hvězdy Marilyn Monroe se spekuluje o příčinách její smrti. Zatímco dříve převládal názor, že s páchala sebevraždu, stále častěji se objevují hypotézy, že byla zavražděna.

Článek

K takovému překvapivému závěru se přiklání rovněž autoři francouzského televizního dokumentu Marilyn - vzestup a pád, který divákům nabízí mnoho unikátních informací, fotografií či filmových záběrů. Závěrečná třetí část se věnuje posledním letům života zbožňované ikony a připomíná, že se postupně rozhodla vzepřít stereotypu sexuálního idolu století a naivní blondýny, protože zraňoval její sebevědomí. Uvědomila si, že ji studia záměrně zneužívají jako afrodisiakum pro muže a navíc ji trápila pověst herečky, která se k filmu dostala přes postel, což byla bohužel pravda.

Křehká Roslyn

Rozhodla se proto společně s několika přáteli založit vlastní produkční společnost a natáčet filmy, v nichž by hrála zcela odlišné role, než dosud. Nesmírně toužila po tom, aby se stala uznávanou herečkou a veřejnost ji konečně vnímala jinak. Měla jí k tomu pomoci postava křehké Roslyn v dramatu Mustangové, jehož scénář pro ni napsal její poslední manžel, světově proslulý dramatik Arthur Miller. Jenže, manželství, podobně jako ta dvě předchozí, opět skončilo fiaskem a Marilyn se o to více uchylovala k alkoholu a práškům na uklidnění. Měla celou řadu vážných zdravotních potíží, několikrát potratila a navíc byla kvůli dědičné zátěži po matce velmi psychicky labilní.

Role první dámy?

Přestože se kvůli rozvodu s Arthurem Millerem pokusila o sebevraždu, poté, co absolvovala léčení na psychiatrii, se před ní otevřela nová budoucnost a ve svém životě plánovala zásadní změny. Sebevědomí jí navíc zvedl milenecký poměr s americkým prezidentem J. F. Kennedym a kvůli němu již nesnila po kariéře filmové hvězdy, ale spíše o roli první dámy.

Jenže FBI sledovala jejich telefonáty i tajné schůzky a dobře věděla, že je vztah se slavnou herečkou pro pověst Kennedyho velmi nebezpečný. Kennedyho i jeho bratra Roberta proto agenti vyzvali, aby s Marilyn okamžitě přerušili veškerý kontakt.

Naivní hvězda

Navíc byla naivní, do Kennedyho vášnivě zamilovaná hvězda, velmi neopatrná. V naději, že se opět setká s prezidentem přijala pozvání do rezidence jeho přítele Franka Sinatry, zapleteného s mafií. Namísto toho ji však populární herec a zpěvák seznámil s mafiánským kmotrem Samem Giancanou. Ten jí během víkendu zdrogoval, podle všeho navíc sexuálně zneužil a zjistil přitom, že uchovává milostné dopisy od prezidenta.

Když rozhořčená Marilyn zjistila, že se stala obětí mafie a že ji Kennedyové opustili, svěřila se svým přátelům, že svolá tiskovou konferenci a odtajní na ní vztahy mezi CIA a organizovaným zločinem, i detaily svého vztahu s bratry Kennedyovými. Netušila ale, že měla napíchnutý telefon, a tak se CIA o jejím výbušném plánu dozvěděla, což se jí podle všeho stalo osudným.

Vražda, nebo sebevražda?

Autoři dokumentu Marilyn – vzestup a pád se totiž přiklání k verzi, že poté, co se Marilyn ze Sinatrova sídla vrátila, poslal v noci ze 4. na 5. srpna 1962 Giancana do jejího domu své muže, ti jí dali čípek či injekci s barbituráty a navždy ji tak umlčeli.

Nicméně je nutné připomenout, že jde stále o jednu z mnoha teorií, jež se snaží smrt Marilyn konečně objasnit. Dosud nebyla spolehlivě potvrzena ani verze, že byla zavražděna, ani že spáchala sebevraždu či že šlo o pouhou nešťastnou náhodu. Kolem její smrti nicméně každopádně panuje mnoho zásadních nejasností, ostatně už koroner bezprostředně po pitvě prohlásil, že pravděpodobně spáchala sebevraždu.

Avšak řada investigativních autorů upozorňuje na celou řadu podivných okolností a i vyšetřovatelé samotní připustili, že v tomto případě existuje mnoho nezodpovězených otázek a rozporů.

Je například jisté, že se v žaludku mrtvé herečky nenašly žádné barbituráty, byl zfalšován její úmrtní list, zmizely výsledky pitvy, byly pozměněny výslechy očitých svědků a z trezoru se ztratil její deník, kam si zapisovala mimo jiné schůzky s Kennedym a dalšími vlivnými osobami.

Adéla Hofmanová

Zdroj: Česká televize, Wikipedia.org

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz