Hlavní obsah
Umění a zábava

Televizní program je ještě horší než nákup v supermarketu. Všude se vysílá a prodává to samé

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jedesto Wikimedia Commons CC-BY-SA-4.0

Také seriál „Ulice“ má zahraniční původ. Nápadně se podobá německé mýdlové opeře „Lipová ulice“, líčící život sousedů

Kdykoliv cestuji někam do zahraničí, s velkým znepokojením sleduji, jak se ulice kdysi jedinečných měst mění k nerozeznání od jiných. Kvůli stejným obchodním řetězcům si všude připadám stejně.

Článek

A podobné to je, když si v hotelu či penzionu pustím televizi. Velmi často narazím na stejné pořady, jaké se vysílají u nás v Čechách. Ostatně, i Česká televize, ještě donedávna úspěšný producent původní tuzemské tvorby, přebírá tolik zahraničních seriálů a licencí, že to začíná být opravdu neúnosné a vnucuje se otázka, zda je její název na místě.

Produkty globalizace

Docela mě například zaskočilo, že hojně sledovaný (a podle mého názoru dost přeceňovaný) seriál Smysl pro tumor je natočený přesně podle zahraničního vzoru, belgického „Gevoel voor tuumor“. Aby přitáhl co nejvíc diváků, tvůrci v něm namíchali téma vážné nemoci se sexem, nevěrou, závěrečným „dojákem“ a podobnými zaručenými taháky. Ještě jsem čekala, kdy se tam objeví nějaká kriminální zápletka, aby si čeští diváci, kteří jsou kriminálkami posedlí, přišli na své. Nezpochybňuji přitom, že tento seriál mohl některým lidem dodat odvahu poprat se s rakovinou, nicméně jiné, jak jsem se v různých diskusích dočetla, kvůli drastickým scénám, znázorňujícím těžký průběh chemoterapie, vyděsil k smrti a dospěli k názoru, že by něco tak strašného raději nepostoupili.

Chvályhodná výjimka

Podle zahraničního mustru, oceňovaného francouzského seriálu z prostředí castingové agentury „Dix pour cent“, je natočený i nový seriál televize Prima Vytoč mého agenta. Ten se podobně, jako jiné úspěšné hity prostřednictvím Netflixu lavinovitě šíří do mnoha zemí, kde se všichni televizní fanoušci dívají na to samé. Na mě působí nevěrohodně, právě proto, že vznikl ve zcela jiném prostředí, než je to naše. Prima si naopak zaslouží uznání za to, že se na rozdíl od veřejnoprávní televize odvážně pustila do politické satiry a v minisérii Sedm schodů k moci se její autoři inspirovali jedním z největších politických skandálů naší současnosti.

Ani ta Ulice…

Leckoho možná překvapí, že ani nekonečný seriál televize Nova Ulice „nevymysleli“ čeští scénáristé a producenti, ale velmi nápadně se podobá německé mýdlové opeře Lindenstrasse (Lipová ulice). Tu vysílala německá stanice Erste od roku 1985 do roku 2020, tedy neuvěřitelných pětatřicet let a naštěstí dospěla k názoru, že čeho je moc, toho je příliš, a tak ji stopla. S českou Ulicí má ta německá společný i fakt, že zatímco čelila drtivým kritikám, diváci si ji zamilovali. Ale ani Lipová ulice není ničím originální, do značné míry byla například okopírovaná podle slavného britského seriálu „Korunovační ulice“, rovněž líčící život sousedů, bydlících na jednom místě.

Cirkusová show

Všechny televizní stanice jsou navíc zamořeny zahraničními zábavnými formáty, v nichž se tančí, zpívá, peče, hádá, atd. Naprosto mě znechutilo, když jsem viděla, jak stejně všude vypadají a jak podobně trapně se v nich jejich aktéři chovají podle striktních licenčních pravidel. Stačí připomenout současnou kontroverzní show Peče celá země. Česká veze je od britské „The Great British Bake Off“ k nerozeznání, vše se odehrává ve velkém zahradním stanu, v kýčovitě vybavené kuchyni v pastelových barvách. A především se v ní účinkující předvádí jako opice, vycvičené pro globální cirkusová představení.

Pohodička naoko

Zatímco se odvážnější jedinci, kteří již tuto „nejsladší show“ opustili, netají tím, že byli proti své vůli odejiti (například slavná cukrářka Mirka van Gils), někteří soutěžící přiznávají, jak psychicky je vyčerpávající, navzdory divákům naoko servírované pohodičce. Michal Kučera například popsal stres, nervozitu i obrovský tlak, jimiž jsou soutěžící podrobeni, jako utrpení. V magazínu České televize „Sama doma“ navíc prozradil, že to, co vidí na obrazovkách diváci, se vůbec nedá srovnat s tím, co se děje při natáčení. Mnozí prý po dvanáctihodinovém maratonu nemohli ani usnout a někteří byli dokonce rádi, že vypadli co nejdříve.

Nemluvě o tom, že diváci jsou v případě Peče celá země obětí další mystifikace. Soutěž sledují v době, když už je její vítěz více než půl roku známý a podle přísných pravidel musí utajit, kdo ji vyhrál.

Zdroje: Česká televize, TV Prima, TV Nova, Wikipedie

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz