Hlavní obsah
Lidé a společnost

Teprve postupem času se ukazuje skandální pravda o manželství královniny sestry princezny Margaret

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Joop van Bilsen Wikimedia Commons CC0

Princezna Margaret s manželem (vlevo) na návštěvě Amsterdamu

Celosvětově úspěšný seriál Koruna odtajnil mnohé pikantní události, jež se odehrály za zdmi Buckinghamského paláce. Některé jsou natolik skandální, že vyvolávají pochyby o jejich věrohodnosti.

Článek

Avšak scénárista Peter Morgan si je nejenže nevymyslel, některé příběhy že života britské panovnice Alžběty II, které připomíná, byly ve skutečnosti ještě mnohem barvitější. Hned několik epizod je věnováno osudům Alžbětiny sestry, vyhlášené krasavice princezny Margaret. Ta kvůli své rebelské povaze a neochotě podřídit se zkostnatělému protokolu u dvora připravila královně Alžbětě nemálo horkých chvilek a velmi vážných problémů. Mnohokrát ji postavila před situaci, kdy musela řešit těžké dilema. Zda má pomoci své sestře, kterou měla velmi ráda, nebo vyhovět přísným požadavkům „Koruny“.

Ostře sledovaná story

Hlavní příčinou jejich bolestného sváru byla deset let trvající Margaretina love story, ostře sledovaná bulvárními médii. Princezna se totiž osudově zamilovala do pohledného, avšak o celých šestnáct let staršího, rozvedeného kapitána královského letectva Petera Townsenda. S ohledem na přísné zákony anglikánské církve však bylo vyloučeno, aby se členka královské rodiny provdala za muže, který už byl ženatý. Alžběta se sice své jediné sestře snažila všemožně pomoci (ostatně i ona sama si musela svého prince Philipa vybojovat), avšak nepodařilo se jí církevní hodnostáře přesvědčit, aby se sňatkem Margaret a Petera souhlasili. Jediná šance, jak toho dosáhnout, by pro princeznu znamenala velkou oběť. Tedy vzdát se všech královských privilegií, titulů a v neposlední řadě i majetku.

V zákulisí paláce se proto odehrálo mnoho složitých jednání, jejichž cílem bylo Margaret od Petera odloučit. Townsend byl například na dva roky poslán služebně do zahraničí, což Margaret zdrtilo. Ani tento pokus však milostný poměr, jenž v padesátých letech vyvolal skutečné mediální šílenství, nezastavil, oba milenci se stýkali dále a slíbili si, že si nikdy nevezmou nikoho jiného. Nakonec ale svůj slib věrnosti porušili, první tak učinil Peter, což Margaret zlomilo srdce.

Letité tajemství

Aféra s Peterem Townsendem byla nicméně vcelku nevinná, ve srovnání s tím, co následovalo. Nešťastná Margaret se totiž rozhodla uzavřít sňatek natruc a provdala se za charismatického fotografa Antony Armstronga - Jonese, i když dopředu tušila, že to není správná volba. V seriálu Koruna je jedna celá epizoda věnována pikantním okolnostem, odehrávajícím se před její svatbou s Antonym.

Bohém, jenž vyznával volné mravy, a dokonce ho provázela pověst největšího záletníka ve Velké Británii, udržoval jak před sňatkem, tak po něm, paralelní milostné vztahy a zdaleka ne jenom s ženským pohlavím. V době, kdy stál s Margaret u oltáře, s ním dokonce čekala jeho milenka dítě a sama se zklamaně svatebního obřadu zúčastnila. Zatímco se dlouho o tomto královském tajemství jen spekulovalo, testy DNA nakonec po mnoha letech potvrdily, že manžel princezny Margaret je skutečně otcem nemanželského dítěte.

Skandální aféra

V podstatě vše, co Peter Morgan do scénáře Koruny napsal, potvrzuje britský dokumentární snímek Snowdon a Margaret- skandální aféra, který tento týden uvedla Česká televize. Unikátní záběry dokazují, že výstřední pár patřil svého času k největším světovým celebritám a Margaret tak často zastínila samotnou královnu. Bouřlivé manželství však kvůli rozdílným povahám obou partnerů i častým oboustranným nevěrám skončilo jako výbuch supernovy. Mnohokrát zklamaná a ponížená Margaret ještě více propadla alkoholu a cigaretám a stala se přehlíženou členkou královské rodiny, což nesla velmi těžce. Zatímco Tony se znovu oženil, ona zůstala sama. Její život dodnes skrývá tajemství, jež teprve postupem času vycházejí na povrch.

Adéla Hofmanová

Zdroj: Česká televize, Netflix

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz