Hlavní obsah
Umění a zábava

Nový seriál o Kafkovi považují kritici za senzační událost roku. Právem

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Txllxt TxllxT Wikimedia Commons CC-BY-SA-4.0

Originální pomník Franze Kafky vytvořil Jaroslav Róna.

Česká televize navzdory kritice bohužel upřednostňuje modlu sledovanosti před kritériem kvality. Diváci hodnotných pořadů se mohou téměř vždy spolehnout na to, že budou odvysílány co nejpozději.

Článek

Nezřídka až po kriminálních seriálech a různých reality, talk nebo cestopisných show. Tak je tomu bohužel i v případě vynikající kolekce, věnované letošnímu 100. výročí úmrtí světoznámého spisovatele Franze Kafky. Patří do ní především mimořádně zdařilá, nová německo - rakouská životopisná minisérie „Kafka“.

Podle recenzí v zahraničním tisku jde přitom o „senzační událost roku“, kterou Die Tageszeitung dokonce považuje za „milník ve filmové biografii. Kritika časopisu Der Spiegel pak nadšeně konstatuje, že „jsme ještě nikdy neviděli tak skvělý a zábavný seriál, jako je tento.“ Navzdory tomu je tato senzační událost v České televizi na programu až poté, co kanál ČT 2 odvysílá dva díly road movie „Trabantem z Austrálie do Asie.

Hříšný asketa

Atraktivní šestidílná minisérie představuje Kafku jako geniální, zároveň však poněkud výstřední bytost a neopomíjí přitom ani momenty, které většina životopisců ignoruje. Tvůrcům navíc nechybí nadhled a smysl pro humor, takže televizním divákům rozhodně nehrozí „artová“ křeč, ani nuda. Ba naopak. Hned v první epizodě třeba ukazuje Franze Kafku jako asketu, vyznávajícího zdravý životní styl, který pravidelně cvičí, je vegetarián a každé sousto k nelibosti své rodiny i přátel přežvýkává čtyřicetkrát. Nic lidského mu není cizí, a tak se svým nejlepším přítelem Maxem Brodem velmi často navštěvuje noční podniky a oba pak trnou, zda některou z prostitutek nepřivedli do jiného stavu.

Ostatně, celá polovina epizod je věnována Kafkovi, jeho ženám a milenkám, především Felice Bauerové, Doře Diamantové a Mileně Jesenské.

Osudový den

Nechybí ani velmi napínavé momenty, připomínající, že to byl především Kafkův přítel Max Brod, kdo z něj učinil světovou superstar. Navzdory Kafkově závěti, v níž si přál, aby Brod spálil jeho nepublikované dílo i deníky, tak neučinil a za velmi dramatických okolností je propašoval do ciziny. Navíc se postaral se také o to, že byly postupně zveřejněny proslulé Kafkovy romány „Amerika“, „Zámek“ nebo „Proces“.

Minisérie „Kafka“ tak právem označuje datum 23. října 1902, kdy se oba velcí přátelé poprvé setkali, za den, jenž navždy změnil literaturu 20. století.

Adéla Hofmanová

Zdroje: Česká televize, ČSFD.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz