Hlavní obsah
Lidé a společnost

Waldemar Matuška byl dehonestován zlou pomluvou. Podle ní vykonával potřebu z hotelového balkonu

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Zákupák Wikimedia Commons CC0

Tento týden uplynulo již 15 let od smrti herce a zpěváka Waldemara Matušky

Legendární zpěvák Waldemar Matuška byl natolik populární, že to komunistickým papalášům vadilo a snažili se jej veřejně zostudit. Jeho bohémský život mapovala StB, a nakonec byl donucen emigrovat.

Článek

To, že komunistický režim uměl oblíbené umělce, kteří mu nešli na ruku, velmi sofistikovaně zdiskreditovat, dokazuje i příběh Marty Kubišové. Ta se stala obětí skandálu, podle nějž nafotila pornografické snímky. Podobně nechutnému obvinění čelil i Waldemar Matuška, společně se svou kolegyní, zpěvačkou Evou Pilarovou. Dodnes se traduje, že v době, kdy natáčeli muzikál „Kdyby tisíc klarinetů“ oba, posilněni alkoholem, močili z balkonu luxusního karlovarského Grandhotelu Pupp, kde tehdy bydleli.

Marná snaha

Samotná Pilarová se pikantní fámu snažila opakovaně vyvracet, ale marně. Aby jí konečně učinili přítrž, rozhodli se její přátelé Aleš Cibulka, Michal Jagelka a Yvonne Přenosilová, že jí obstarají certifikát přímo z Puppu, dokazující, že malou potřebu na veřejnosti nikdy nevykonávala. Tím ovšem po letech celou aféru jen znovu rozvířili. Dokazuje to fakt, že stále koluje v několika různých verzích. Podle jedné z nich se údajné nemravnosti dopustili Matuška s Pilarovou, navíc společně s Karlem Gottem, podle jiné se neodehrála v Karlových Varech, ale ve Františkových nebo Mariánských Lázních. Lidová tvořivost pak vděčnou historku ještě „vylepšila“, zpěváci prý při močení z balkonu zpívali „Tam kde šumí proud“ a „Cáká a cáká“.

Sama jsem se při návštěvách karlovarského festivalu přesvědčila, že nemálo lidí stále s gustem vypráví, co Matuška s Pilarovou před lety v Puppu vyváděli.

Že by pomsta?

Nemluvě o tom, že podle zásady „na každém šprochu, pravdy trochu“ zlomyslné fámě uvěřila nejen veřejnost, ale také někteří kolegové z branže. Eva Pilarová prozradila, že se jí na detaily toho, jak celou věc vlastně „provedli“, ptala i Stella Zázvorková.

Kdo má zlou pomluvu na svědomí, dodnes nikdo netuší. Jedno vysvětlení nicméně poskytl televizi Barrandov zpěvák Karel Štědrý. Podle něj šlo údajně o pomstu karlovarského pohlavára, který se stal manželem první Matuškovy ženy.

Adéla Hofmanová

Zdroj: Televize Barrandov

https://www.blesk.cz/clanek/celebrity-ceske-celebrity/89961/pilarova-ma-certifikat-o-curani.html

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz