Hlavní obsah
Zdraví

Chyba zubaře nám maminku skoro zabila

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Adélka

Maminka prochází doslova peklem

Adéla byla veselá, pohledná, sebevědomá žena. Bohužel jí zubař bez souhlasu vyštípal přes polovinu kosti spodní čelisti. Tímto zákrokem jí způsobil posttraumatický stres s trvalými následky.

Článek

Varování, fotografie jsou jen pro silné povahy, citlivým jedincům mohou způsobit šok!

V roce 2020 bylo obvodní zubařkou maminky rozhodnuto, že je nutné kvůli zánětu zubu pod můstkem celý můstek sundat a zub vytrhnout. Maminky zubařka se na tento výkon necítila a odeslala ji na specializovanou kliniku, kde bylo rozhodnuto, že se zuby pod můstkem se do budoucna nemůže počítat a bylo by lepší je vytrhnout, aby neubývala kost. Na klinice jí zubař vytrhnul o zub více, některé okolní zuby se rozbily a dělaly problémy po celou dobu hojení. V ústech po zákroku zůstal zbytek kořene zubu, který bolel a musel se operativně odstranit. Od tohoto momentu začalo to pravé peklo, které si jen málo kdo dokáže představit…

V den výkonu na operační sál nepřišel lékař, který předchozí zákrok prováděl, ale bohužel přišel jeho syn, který neměl nastudovanou zdravotní dokumentaci. Místo odstranění zbytku kořene zubu jí vyštípal přes polovinu spodní čelisti kosti. Zbytek kořene zubu v ústech zanechal…

Foto: Adélka

Toto je zbytek kořene zubu, který měl být na operačním sále odstraněn.

Foto: Adélka

Mamince vyštípal přes polovinu spodní čelisti kosti a zbytek kořene zubu v ústech zanechal.

Tímto zákrokem zubař maminku nenávratně poškodil (zmrzačil). Bohužel ne pouze fyzicky, ale předně psychicky. Maminka se po takto zpackaném zákroku doma psychicky zhroutila. Po tomto zákroku přišla o možnost mít snímatelnou zubní náhradu (klapačky). Kvůli vyštípání kostí není náhrada na co nasadit. Po tomto uvědomění nám chtěla maminka umřít. Uzavřela se do sebe, přestala chodit ven. Měla velké bolesti a ze stresu jí začalo selhávat celé tělo. Od této doby nemůže spát, jíst, špatně se jí mluví, objevila se u ní anemie, ze stresu vstoupila do předčasné menopauzy. Po zákroku má posttraumatickou stresovou poruchu a úzkostně-depresivní syndrom, začala chodit na psychoterapii, psychiatrii a musela začít brát antidepresiva. Po operaci má poškozený trojklanný nerv. Všichni doma vnímáme, že se nám maminka změnila. Z bolestí a starostí zestárla. Vše vidí negativně. Dřív se s námi smála, zpívala, radovala se a teď doma často pláče a utápí se v beznaději.

Po operaci jsme se spojili s Českou stomatologickou komorou, kde byla podána stížnost. Až po roce a půl byl stomatochirurg uznán vinným a dostal důtku. ČSK tímto vše ukončila se slovy, že víc pomoc nemohou a že se mamka musí obrátit na právní pomoc.

- Sehnat právní zastoupení nebylo vůbec jednoduché, zdravotním právem se v ČR zabývá pouze pár lidí a stomatologií téměř nikdo. Právní pomoc jsme naštěstí již našli, avšak je pro nás finančně náročná.

Byly vyhotoveny dva znalecké posudky se závěry „těžké ublížení na zdraví s trvalými následky“ a „majetková a nemajetková újma na zdraví“.

Samotná náprava dolní čelisti není a doposud nebyla jednoduchou záležitostí. Z finančních důvodů jsme hledali pomoc, kde jsou zákroky hrazené pojišťovnou, bohužel neúspěšně. Když doktoři viděli takto poškozené protézní lože, řekli, že maminka nemá dostatek kostí, a tak nemůže mít ani zubní implantáty a dali od maminky ruce pryč.

Pomoc jsme našli, ale bohužel se zde všechny zákroky plně hradí. Doktor maminku přijal se slovy „Horší už to být nemohlo…“ I přes nedostatek kostí zkusil dát do kosti jeden zkušební zubní implantát s augmentací kosti (augmentace = doplnění kosti), který musel přišít ke tváři. Tělo implantát přijalo, ale okolí se hojením zmenšovalo a implantát musel být několikrát od tváře odřezávaný, proto už pan doktor nechtěl v tomto postupu pokračovat. Z tohoto důvodu musela jít maminka v roce 2023 na velkou operaci, vertikální a horizontální augmentaci celé spodní čelisti. Operace trvala 4,5 hodiny a byla v lokální anestezii při plném vědomí. Zákrok byl velmi náročný a běžně se v takto velkém rozsahu neprovádí. Maminka po této operaci měla velké bolesti, modřiny a byla k nepoznání. Nyní maminka vypadá jinak než dřív, v ústech má našroubované titanové destičky a nejty, které se po zahojení budou vyndávat a budou se dělat další nutné operace, aby nemusela zůstat po zbytek života bez zubů.

Foto: Adélka

Náprava čelisti, první operace. Snaha mamince pomoc.

Foto: Adélka

Náprava čelisti, první operace. Bohužel ani ta se neobešla bez komplikací. Zákrok byl velni náročný.

Maminka je po tom všem jako tělo bez duše, sebralo jí to sebevědomí, společenské uplatnění, nemožnost navázání vztahu, kompletně ji to vyřadilo z běžného života a uvěznilo doma.

Foto: Adélka

Náročnost nutných zákroků a operací se na mamince negativně podepsalo.

Extrémní stres velmi zhoršil primární onemocnění maminky, velmi se jí zhoršil sluch. Má oboustrannou percepční nedoslýchavost s nevyléčitelnou ztrátou sluchu, nyní 60 %.

- Měla by mít na obou uších naslouchadlo, na které finance nezbývají.

- Soud vydal platební rozkaz, na který se stomatochirurg odvolal. Tvrdí, že žádné kosti nevyštípal a že odstranil pouze zbytek kořene zubu v kosti… Zbytek kořene zubu v kosti vyndali v roce 2021 ve FNHK.

Foto: Adélka

Ve FNHK mamince odstranily zbytek kořene zubu, který byl v zánětu.

Bohužel již na náš problém sami nestačíme, a proto Vás tímto MOC PROSÍME O POMOC.

S podporou přátel, rodiny a všech kteří přispěli na Sbírku bude možná náprava čelisti.

- Náprava čelisti je jedinou možností, aby se maminka mohla vrátit do běžného života.

Chybí nám naše usměvavá maminka plná života.

Foto: Adélka

Naše maminka byla před zákrokem plná života.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám