Článek
Problémy s trávením má čas od času spousta lidí. Co když se s nimi ale setkáváte častěji, než by vám bylo milé? Pak může jít o projev toho, že se s tělem něco děje.
Na vině může být nejen málo pestrý jídelníček, ve kterém chybí dostatek vlákniny a probiotik, ale také to třeba může být potravinová senzitivita. Nebo dokonce alergie. (Pozor, nejde o to samé.)
Jelikož ale hodně lidí netuší, jak vzít pátrání na vlastní pěst za správný konec, často se smíří s tím, že jim prostě není dobře.
Jak se tedy dopracovat k tomu, aby pro vás jídlo nepředstavovalo skrytou hrozbu?
Potravinová alergie, nebo intolerance? - hlavní rozdíly
Hodně lidí špatně tráví různé potraviny, ale častěji je to projev potravinové intolerance než alergie. Jelikož ale mají tyto dva problémy podobné projevy, mnohdy je těžké mezi nimi vidět větší rozdíly.
Hlavní rozdíl spočívá v tom, že:
- U potravinové alergie stačí i nepatrný kontakt s alergenem. Ten pak vyvolává těžké reakce, které mohou v krajních případech ohrozit váš život.
- U intolerance většinou dochází k problémům s trávením, které mohou zahrnovat nadýmání, průjem, bolest břicha a další.
U intolerance je navíc docela dobře možné, že malé množství problematické potraviny dokážete sníst i bez vedlejších účinků.

Co způsobuje potravinovou intoleranci?
Možná se ptáte, co přesně může potravinovou intoleranci způsobit.
K možným hlavním důvodům může patřit třeba:
- Absence enzymu, který je důležitý pro trávení určité potraviny.
- Přecitlivělost na aditiva.
- Syndrom dráždivého tračníku.
Projevy problému
Nyní se půjdeme společně podívat na to, jakými všemi způsoby se může nesnášenlivost některých potravin fyzicky projevit.
Zaznamenat můžete:
- bolest břicha,
- průjem,
- plynatost,
- nafouklé břicho,
- problém se žaludkem,
- nevolnost,
- pálení žáhy.
Špatně se vám může udělat krátce poté, co problematickou potravinu vypijete či sníte.
V případě, že jde o problémy se střevní mikroflórou, ve které nemusí být přítomny přátelské mikroorganismy v potřebném množství, tyto projevy na konkrétní potraviny být navázané nemusí. (Objevit se ale může třeba oslabená imunita, zácpa a podobně.)
Co nedělá nejčastěji dobře
K viníkům potravinové intolerance obvykle patří laktóza a kasein, histamin a gluten.
U problémů se střevní mikroflórou je zase na vině:
- kouření,
- pití alkoholu,
- konzumace průmyslově zpracovaných potravin,
- stres,
- nedostatek spánku,
- strava chudá na probiotika a prebiotika.
Dá se to spravit?
Pokud máte podezření na potravinovou alergii/intoleranci, určitě je vhodné podstoupit vyšetření na alergologii, na základě kterého může dojít k potvrzení vašich domněnek.
Také si můžete vést potravinový deník, do kterého si budete zapisovat vše, co jste v průběhu dne snědli. A pak také to, zda jste v ten den zaznamenali nějakou tělesnou reakci. Na základě toho si pak můžete udělat obrázek o tom, zda v tom celém náhodou neexistuje nějaký vzorec, kterého by se dalo chytit.
Na podporu střevní mikroflóry pak zkuste:
- přijímat více probiotik a prebiotik (kimči, cibule, kysané zelí, kefír…),
- cvičit a hýbat se během dne,
- dostatečně spát,
- omezit pití alkoholu,
- přestat kouřit,
- jíst víc čerstvých potravin a vlákniny,
- omezit stres.
To vše by mělo přispět k tomu, že se problémů s trávením konečně zbavíte.