Hlavní obsah
Lidé a společnost

Jak se stát dobrovolníkem: Průvodce pro ty, kteří chtějí pomáhat druhým ve svém volnu

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay.com

Máte trochu volného času a uvažujete o tom, že začnete nějakým způsobem pomáhat? Pak pro vás může být vhodnou činností dobrovolnictví, které může mít v našich končinách mnoho různých podob. Jak se do něj můžete snadno zapojit? Na to se podíváme níže!

Článek

Dobré skutky by si lidé neměli nechávat jen na Vánoce, ale neměli by jimi šetřit ani v průběhu roku. Jen málokoho ale napadne, že jednou za čas může udělat něco prospěšného pro své sousedy, komunitu, životní prostředí nebo úplně cizí lidi z druhého konce světa.

Přitom, aby se mohl člověk dobrovolnické aktivitě věnovat, nepotřebuje k tomu mnoho peněz. Mnohdy stačí jen trocha času a chuť do práce.

Úklid veřejného prostranství

Jednou za čas se napříč celou zemí odehrává akce Ukliďme Česko, během které dobrovolníci uklízí veřejná prostranství ve svém bezprostředním okolí. Někdy jsou tyto akce organizované a při úklidu se setkáte s dalšími lidmi. Jindy lidé uklízí (například blízký veřejný park) na vlastní pěst. Z bezpečnostních důvodů je důležité mít kvalitní pracovní rukavice a pytle na odpad, do kterých můžete sbírat třeba použité plastové lahve, obaly od sušenek a podobně.

Kdo bude chtít, ten se může v rámci iniciativy Ukliďme Česko stát organizátorem úklidů ve své oblasti. Případně můžete mapovat černé skládky, což je také velmi záslužná činnost, ke které je potřeba hlavně dobrý postřeh.

Dobrovolnické organizace

Někdy o nich slyšel dozajista každý. Patří sem například ADRA, Člověk v tísni a mnoho dalších dobrovolnických organizacích. Mnohé z nich pomáhají v zahraničí, ale spolupracují i s lokálními domovy seniorů, dětskými domovy, nemocnicemi a dalšími institucemi a zařízeními, která ocení každou pomocnou ruku. Zároveň vám to umožní vybrat si takové místo a činnost, která vás zajímá a na kterou stačíte. Počítejte ale s tím, že mnohdy je potřeba vyplnit vstupní dotazník a absolvovat školení.

Foto: Pixabay.com

Dobrovolnik.cz

Chcete pomáhat jednou za čas, třeba s tvorbou grafiky pro potravinovou banku na druhém konci země? Rádi byste navázali přátelství s dítětem, které má handicap a které má problém s navazováním kvalitních mezilidských vztahů? Chcete si vyzkoušet dobrovolničení na volnočasové akci pro veřejnost? Právě takové nabídky najdete volně dostupné na internetových stránkách dobrovolnik.cz, kde si můžete vybrat to, co vás nejvíc naplňuje a zajímá.

Čas věnovaný seniorům

Senioři jsou skupinou, která je velmi ohrožena samotou. Chcete na tom něco změnit? Pak pro vás může být vhodným typem dobrovolnické činnosti ta, kterou nabízí organizace Maltézská pomoc. Lidé však mohou jejím prostřednictvím nabídnout svůj čas i vězňům ve výkonu trestu, za kterými třeba nikdo nechodí/nikdo jim nepíše, dětem, lidem s fyzickým postižením a podobně. Cílem tohoto programu je budování dlouhodobých vztahů s lidmi z různých prostředí a generací, kteří se nachází v různých životních situacích.

Hmotná pomoc

Před Vánoci se už několik let rozbíhá i několik programů, které lidem umožňují nákup drobností a vánočních dárků lidem, kteří nemají dostatek finančních prostředků. Případně nemají nikoho, kdo by jim nějaký dárek dal. Oblíbeným projektem, který zajišťuje dárky seniorům a zapojeným domovům, je ten s názvem Ježíškova vnoučata. Čím dál častěji se také lidé zapojují do projektu Krabice od bot, který se orientuje na zajištění dárků dětem v nouzi.

Dobrovolný hasič

Pokud nežijete ve velkém městě, pravděpodobně jste už zaregistrovali, že ve vašem okolí fungují i takzvaní dobrovolní hasiči, kteří se často zasazují o organizaci lokálních společenských akcí.

Co se týče přímo hašení požárů a účasti při nehodách nejrůznějšího druhu, dobrovolný hasič musí mít speciální výcvik. Z toho důvodu se takových aktivit často účastní jen malá část jedinců z jedné organizace. To ale neznamená, že by jiné aktivity dobrovolných hasičů nebyly důležité a prospěšné.

Další dobrovolnická činnost

Chcete se víc setkávat se svými sousedy? Můžete zkusit pravidelně pořádat přednášky v lokálním společenském sále. Dobrovolničení může mít i podobu pravidelných hospodských kvízů, organizace nejrůznějších slavností (vynášení Morany, společné velikonoční aktivity) a podobně. Pro tuto dobrovolnickou činnost můžete se svými spoluobčany založit sdružení.

Také se ale můžete dobrovolně účastnit úklidu a oprav některé z mnoha zchátralých památek. Brigády dobrovolníků se pravidelně konají například na zámku Poláky. Během takové činnosti můžete například čistit park od náletových dřevin a podobně. Tento zámek ale není jedinou památkou, která dobrovolnou záchranu památky umožňuje, takže možností, jak se zapojit, je spousta!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz