Hlavní obsah
Názory a úvahy

Dejchej zhluboka, tvl…! aneb Jak přežít blížící se Apokalypsu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

zdroj: Pixabay

Konec světa se blíží! Zachovejte paniku…! Čekání na Jezdce z Apokalypsy si můžete zkrátit třeba čtením tohoto článku.

Článek

Dneska jsem se mimo jiné dočetla, že podle novodobého Nostradama prý v letošním roce přijde na svět Antikrist… No, dejme tomu. S ohledem na události posledních čtyř let mě to tvrzení zas až tolik nepřekvapuje. A překvapuje mě tím méně, zasadím-li si ho do širšího dějinného kontextu. Podobné hrozby se totiž celkem pravidelně opakují již po staletí, a to samozřejmě většinou v návaznosti na probíhající války, epidemie či přírodní katastrofy.

Prostě, když se děje nějakej prů-er, zákonitě někoho napadne, že to má hlubší, v ideálním případě duchovní či mystický, význam. A pokud se dotyčný navíc považuje za vizionáře, máme tu hned pár „optimistických“ předpovědí dalšího vývoje. Lidstvo je zkrátka potřeba tu a tam postrašit, aby v tom strachu začalo lépe poslouchat autority, případně aby začalo pod vlivem poplašných zpráv plnit očekávání. Jaká? Inu, to záleží…

Uveďme si namátkou několik příkladů. (K citlivějším čtenářům podotýkám, že se nikterak nesnažím zlehčovat aktuální dění. Jen se tu, možná marně, pokouším o nastolení jakési rovnováhy v dávkování informací.)

Nuže: není to tak dávno, co jsme všichni jako diví nakupovali do zásoby roušky a dezinfekci, protože bylo naprosto jisté, že záhadný čínský virus nikdy nikdo neporazí, a tím pádem to tu v konečném důsledku VŮBEC NIKDO nepřežije. (Ale ti, kdo budou mít roušky a umyté ruce, mohou mít aspoň dobrý pocit, že pro to něco udělali.)

Zákaz cestování do zahraničí následně odstartoval hysterický hon za koupí pozemků, chalup a chat, protože bylo nad slunce jasné, že za hranice se už NIKDY NIKDO nepodívá, a nejdéle přeživší jedinci stráví zbytek života v izolaci.

Někde mezi tím, tuším, zdražili máslo…

Pak přišla válka na Ukrajině a téměř okamžitě se ukázalo, že všichni umřeme, tentokrát pro změnu zimou, a že ti, kdo si neudělají zásoby benzínu a nafty, se už NIKDY, ale opravdu NIKDY nesvezou vlastním autem.

Pod vlivem ekonomické krize následně propukl hysterický a překotný prodej před nedávnem zakoupených chat a pozemků. Protože k čemu vám je, lidi, chata, když se na ní nedostanete, protože nebudete mít benzín do auta? Aha? A i kdybyste se na tu chatu nakrásně nějak dohrabali, je vám to houby platný, protože tam, jak již bylo předesláno, umřete zimou.

Inu, jak říkávala moje babička: Kdož to měřál…

Každopádně ve výčtu neodvratných hrozeb bychom takto mohli ještě pár řádků pokračovat. Laskavý čtenář je inteligentní a sečtělý - doplní si sám…

… No, a mezitím co z médií kapou další a další děsivá varování, mezitím, co se objevují stále nové viry, podivné jevy a hrozící katastrofy, mezi tím, co odborníci „bijí na poplach“ hned kvůli tomu, hned zas kvůli jinému nebezpečí, dostaly pro změnu zákaz vycházení slepice… takže hurá všichni do supermarketů nakupovat vejce…!

Pořád málo? Nevadí. Co nezmůžou na poplach bijící odborníci, doťukou novodobí Nostradamové.

A jaké z toho všeho plyne poučení? Nechci paušalizovat, natož pak moralizovat. Ať si každý svůj závěr vytvoří sám… Nicméně, když takhle po ránu projíždím zprávy o počasí, juknu jedním očkem i na prognózy ohledně aktuální Apokalypsy a řeknu si: „OK, dneska střední zátěž. Dejchej zhluboka, tvl, a nestresuj se. Až ten Antikrist přijde, můžeš se aspoň utěšovat vědomím, že máš celkem slušnou zásobu toaleťáku.“

PS: Jako nic proti, ale umíte si představit, že by na vás hned po ránu z netu jako hlavní zpráva jukla informace, že českým sýkorkám se daří fajn, že někdo někde jen tak z nudy vysázel alej stromů, nebo že paní X. Y. se dneska povedla bábovka…? Já nevím jak komu, ale mě by to teda celkem bodlo…

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Další články autora

Doporučované

Načítám