Hlavní obsah
Lidé a společnost

Jak umíral Stalinův syn? Proč ho otec nezachránil?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Wolfram von Richthofen/commons.wikimedia.org/volné dílo

Jakov Josifovič Džugašvil byl synem Stalinovy první manželky. Byl to jeho nejstarší syn, který zemřel v pouhých 34 letech. Vlastním otcem byl po většinu života zatracen.

Článek

Vztah otce a syna byl na úrovni mrazu. Syn Jakov vyrůstal u tety. S otcem neměl téměř žádný vztah.

Když se zamiloval do židovské dívky, kvůli které se později rozhodl spáchat sebevraždu, jeho otec neprojevil ani náznakem nějakou lítost. A ani radost, že jeho syn pokus o sebevraždu přežil. Podle Stalina byl jeho syn absolutně neschopný. Sám Jakov příjmení svého otce nikdy nepřijal.

Kamenné srdce Stalina obměkčila podle jeho vlastních slov pouze jeho žena Naďa, která zemřela.

Později byl syn Jakov jako důstojník zajat a vězněn v koncentračním táboře. Jeho otec ho mohl zachránit, ale neučinil tak. Jeho smrt ho pak ale zasáhla a syna prohlásil za opravdového muže, který nezradil svou vlast. O jeho smrti existují informace, které pochází také z archivu Stalinovy rodiny .

Jakov Josifovič Džugašvil

V době, kdy ho vychovávaly tety, ho jeho otec několik let vůbec nenavštívil. Když se musel odebrat ve 14 letech ke svému otci, nebylo to pro něj jednoduché. Jeho otec ho fyzicky i psychicky šikanoval. Příjmení Stalin svému synovi zakázal používat.

S druhou manželkou Stalina a nevlastními sourozenci měl Jakov hezký vztah. Byl mírumilovná duše.

Jakov se za pár let oženil a narodila se mu dceruška. Ta bohužel v pouhých 8 měsících zemřela a jeho manželství s židovskou dívkou Zoyou se rozpadlo.

Později se zasnoubil se studentkou, která mu porodila syna. Vztah ale nevydržel. A Stalin jeho syna za vnuka nikdy nepřijal.

Do třetice navázal vztah s židovskou tanečnicí Yulií, kterou si také vzal.

Když byl poslán do války, jeho otec se s ním ani nerozloučil. Dal mu jen po telefonu příkaz, aby bojoval. A Jakov bojoval až do samého konce, i když byl zajat. Zatčena byla také jeho manželka.

Jeho zatčení v bitvě u Smolenska v roce 1941 Stalina rozhořčilo a hlásal, že žádný voják se nesmí vzdát. Jeho syn se podle něj zbaběle vzdal, místo aby se raději zabil. Cítil se svým synem potupen.

Jakov ale nechtěl, aby se vědělo, že je Stalinův syn a vydával se za řadového vojáka. Jeho spolubojovníci ho ale bohužel pro nenávist Stalina zradili.

Jakov poslal svému otci zprávu, že byl zajat a bude převezen do důstojnického tábora. Že se těší plnému zdraví a všechny moc zdraví. Stalin dostává možnost svého syna vysvobodit, pokud přijme nabídku Hitlera. Je požadováno vydání maršála za jeho syna-poručíka. Stalin odmítl. Nedá maršála za poručíka. A to ani tehdy, má-li to zachránit jeho syna.

Jakov je odeslán do koncentračního tábora Sachsenhausen. V tomto táboře byli vězněni také židé, homosexuálové, svědkové Jehovovi a asociálové. Jakov byl od ostatních vězňů oddělen. Jeho místo v táboře bylo pohodlnější než pro ostatní vězně, ale vzhledem k tomu, že to byl Stalinův syn, všichni si ho chtěli fotit, což Jakova psychicky vyčerpávalo.

Úmrtí:

14.dubna 1943 Jakov umírá. I když je uváděno, že se pokusil o útěk a byl zastřelen, pravdou má být, že spáchal sebevraždu vrhnutím se na elektrický plot. Pitva prokázala, že střelbou bylo zasaženo již mrtvé tělo Jakova.

Když se Stalin dozvídá o úmrtí syna, tiše hledí na jeho fotografii a má pro syna konečně uznání. Za podrobnosti o jeho smrti nabízí 250.000 dolarů.

Byl to opravdový muž. Osud byl k němu nespravedlivý
Josif Vissarionovič Stalin

Manželka Yulia byla propuštěna a setkává se s dcerou Galinou, kterou počala s Jakovem. Ta se ale mamince po odloučení úplně odcizila.

Jakov byl posmrtně vyznamenán Řádem Vlastenecké války 1.třídy.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz