Hlavní obsah
Umění a zábava

Skupina Snaefell ctí památku vypáleného Českého Malína na Volyni

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Snaefell

úvodní obraz videoklipu k 80.výročí

Dne 13. července uplynulo již 80 let od masakru, který zasáhl naše krajany.

Článek

Poklidná, českými osadníky založená a neustále zvelebovaná obec Český Malín na Volyni, byla 13. července 1943 v ranních hodinách přepadena německými oddíly. Obyvatelstvo, včetně starých lidí, dětí i nemluvňat, bylo zahnáno do kostela, školy, stodol, povražděno a upáleno. Přežilo jen několik obyvatel, kteří v ten den nebyli ve vsi, nebo se jim podařilo utéct v době, kdy měli převážet Němci naloupený majetek do okresního města.

Přestože se již pamětníci tohoto nelidského činu dají lehce spočítat a je jim v průměru úctyhodných devadesát let, mají tyto hrůzy neustále před očima a ze všech sil se snaží, aby se o těchto událostech nemlčelo a byly neustále připomínány.

Ať již z tohoto důvodu, nebo i tím, že někteří současní členové kapely Snaefell ze Šumperska mají volyňské kořeny, rozhodla se kapela uctít tragédii Českého Malína písní a novým videoklipem.

Přípravy začaly už v roce 2018 při 75. výročí vypálení. Některé záběry se měly natáčet přímo na místě oněch tragických událostí, ale člověk míní… Nakonec se vše zdárně povedlo a kapela v den 80. výročí vypálení hrdě vydává do světa dílo s názvem „Vzpomínky nevyhasnou.“ Jak již bylo psáno, píseň ani klip se nerodily snadno, ovšem výsledek je opravdu hodný být považován za uctění a živou připomínku malínské tragédie.

Foto: Zdeněk Pleyer

vypálení Českého Malína

To vše pod dohledem kameramana a režiséra Michala Skořepy, který patří v dnešní době mezi elitu tvorby videoklipů významných českých kapel. Nahrávání samotné písně se odehrávalo v Olomouci ve studiu Davida Spilky.

Premiéra dne 13.7.2023 ve 20:00 na YouTube kanále kapely Snaefell.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám