Článek
Káva mnoha tváří: Víte, co pijete?
Někdo bez ní ráno ani nevstane z postele, jiný si ji vychutnává v klidu až odpoledne. Káva je víc než jen nápoj – je to rituál, potěšení i společenský most. Ať už si ji dáváte na povzbuzení, nebo pro radost, pojďme se spolu podívat na to, jaké druhy kávy vlastně existují a čím se liší. Možná objevíte i takovou, kterou jste ještě nikdy neochutnali.
Malý zázrak ve velkém světě chutí
Pamatuju si, jak jsem si jako mladá poprvé objednala espresso a čekala, že dostanu pořádný hrnek… O to větší bylo moje překvapení, když mi číšník přinesl maličký šálek s intenzivní, skoro až zemitou vůní. A tehdy jsem pochopila, že káva není jen „černá voda“. Každý její druh má svou osobnost – a právě v tom je její kouzlo.
Espresso – základní kámen všeho
Espresso je kávový základ, ze kterého vycházejí skoro všechny ostatní varianty. Je silné, intenzivní, servírované ve 30 mililitrech – prostě malý zázrak v šálku. Milovníci ještě koncentrovanější chuti volí ristretto, což je espresso v ještě kratší verzi. Naopak pokud chcete chuť trochu zjemnit, sáhněte po lungu, tedy „delším“ espressu, které je naředěné větším množstvím vody.
Káva s mlékem? Ne, je to malá věda
Mnoho lidí si pod pojmem káva automaticky představí cappuccino. A není divu – je to jemná kombinace espressa, horkého mléka a mléčné pěny, která působí doslova jako pohlazení. Poměr bývá většinou 1:1:1, takže výsledek je krásně vyvážený.
Jestli ale rádi zjemníte kávu větším množstvím mléka, sáhněte po caffè latte. To je skutečně „mléčnější“ sourozenec cappuccina, s větším objemem a menším podílem pěny. Pokud si potrpíte na silnější chuť, ale pořád vás láká jemnost, zkuste flat white – dává se do něj dvojité espresso a mléko se šlehá do jemnější mikropěny.
Macchiato, affogato a další skryté poklady
Kávový svět ale nekončí u cappuccina. Macchiato je espresso s malým „šmrncem“ – pár kapek mléčné pěny. Latte macchiato naopak funguje naopak – nejprve přijde mléko, pak espresso, které se krásně usadí navrch. Výsledkem je elegantní třívrstvý nápoj.
A jestli chcete spojit kávu s dezertem, nechte se zlákat affogatem – to je totiž horké espresso nalité na kopeček vanilkové zmrzliny. Přiznám se, že tohle je moje osobní slabost. V létě dokonalé osvěžení, v zimě hříšně lahodná kombinace.
Z méně známých pokladů určitě stojí za zmínku třeba café bombón – sladká bomba z espressa a slazeného kondenzovaného mléka. A pak také turecká káva, vařená v džezvě, hustá, aromatická a silná jako vzpomínka na dovolenou v Istanbulu.
Věděli jste, že…?
- Nejoblíbenějším druhem kávy na světě je stále klasické espresso, ale cold brew – káva louhovaná za studena – mu šlape na paty, hlavně mezi mladšími lidmi.
- Nejvíce kávy na světě vypijí Finové – v průměru každý přes 10 kilogramů za rok!
- Existuje káva, která se vyrábí z kávových zrn „zpracovaných“ trávicím traktem cibetky – říká se jí kopi luwak a patří mezi nejdražší a nejkontroverznější kávy na světě.
Zdroje:
www.nationalgeographic.cz - www.nationalgeographic.cz/clanky/kava-jako-umeni-aneb-jak-se-lisi-espresso-od-cappuccina-4031.html
www.tasteofhome.com – https://www.tasteofhome.com/article/types-of-coffee/