Hlavní obsah

Supermarkety prodávaly závadné zboží! Úřady varují před konzumací, hrozí zdravotní problémy

Foto: pxhere.com

Ilustrační foto

Rychlý nákup v supermarketu může skrývat nečekaná rizika. Některé potraviny obsahují škodlivé bakterie, jiné jsou špatně označené nebo dokonce přebalené. Naučte se poznat varovné signály a chraňte zdraví své i celé rodiny.

Článek

Upřímně – kdo z nás má při nákupu čas pečlivě číst složení každého výrobku? Jdeme do obchodu, hodíme do košíku „to svoje“, spoléháme, že když už se to prodává, tak to přece musí být v pořádku. Jenže právě tahle důvěra se nám může vymstít. V poslední době se totiž ukázalo, že některé potraviny na pultech českých supermarketů byly nejen závadné, ale dokonce nebezpečné. A klidně jste je mohli mít doma i vy.

Narazila jsem na zprávu, která mě upřímně vyděsila – v několika známých řetězcích se prodávaly potraviny s listerií, prošlé maso, šunky se špatným značením nebo sladkosti s neoznačenými alergeny. A to všechno pod značkami, kterým běžně důvěřujeme.

Listerie – to slovo zní jako z učebnice biologie, ale ve skutečnosti může napáchat pořádnou paseku. U jednoho druhu šunky byla její přítomnost potvrzena. Jen si představte, že ji doma podáte dítěti nebo babičce k večeři. Tato bakterie může způsobit těžké zdravotní potíže, hlavně těhotným ženám nebo lidem s oslabenou imunitou. A člověk přitom jen sáhl po „běžném balíčku šunky“.

Pak tu máme klasiku: přebalené výrobky. Některé obchody si s datem spotřeby příliš hlavu nelámou – přebalí starý sýr nebo maso, dají mu novou etiketu a voilà – je zase čerstvý. Jenže naše těla se nedají oklamat tak snadno jako štítky.

A co alergeny? Pro většinu z nás možná žádná věda, ale pro alergiky může být chybějící informace na obalu doslova nebezpečná. Třeba u sušenek chyběla zmínka o arašídech – a pro člověka s alergií to může znamenat akutní reakci nebo návštěvu pohotovosti.

Odborníci také upozorňují na ryby a maso s přítomností salmonely nebo vysokou hladinou histaminu. To už nejsou „drobnosti“, to jsou věci, které člověku pěkně znepříjemní den. A když máte doma malé děti, nemocného partnera nebo jste zkrátka citlivější, můžete mít problém i z jediného jídla.

Nechci malovat čerta na zeď, ale tohle nejsou výjimečné případy. Zjištění Státní potravinářské inspekce ukazují, že občas se v regálu objeví i to, co by se tam vůbec nemělo dostat.

Nechci vás strašit – spíš upozornit, že slepá důvěra v regály supermarketů se může vymstít. Sama jsem si po přečtení zmíněné zprávy začala víc všímat etiket a hlavně – dat spotřeby. Není to o panice, ale o zdravém selském rozumu. Nakupujme s rozmyslem, nepodceňujme detaily a pokud něco vypadá podezřele levně nebo divně zabaleně, raději to neberme.

Zdraví totiž nezačíná jen na talíři – začíná už v nákupním košíku.

Zdroje:

www. szpi.gov.cz - https://www.szpi.gov.cz/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:
Závadné potraviny

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz