Článek
Když se venku ochladí nebo vás přepadne únava, není nic lepšího než talíř poctivého domácího vývaru. Ten pocit, kdy vám lžíce horké polévky sklouzne hrdlem a jako by se tělem rozlila vlna klidu, zná asi každý. Ale víte, že kuřecí vývar není jen „babiččin lék na nachlazení“? Už dlouho patří k těm nejcennějším pokladům přírodní medicíny. A jako žena, která se už léta zajímá o výživu a zdravý životní styl, ho považuji za malý zázrak v hrnci.
Co všechno se skrývá v obyčejné misce vývaru?
Vyživené klouby, silné kosti
Při dlouhém, pomalém vaření kuřecích kostí se do vývaru uvolňuje kolagen – látka, kterou naše tělo s přibývajícím věkem ztrácí. Když se rozvaří, vznikne želatina, která výborně vyživuje klouby a pomáhá zmírnit jejich bolest a ztuhlost. Sama ho doporučuji ženám v přechodu nebo těm, kdo začínají cítit, že pohyb už není tak lehký jako dřív. Vývar totiž není jen jídlo – je to kloubní výživa v nejčistší podobě.
Pomoc pro unavená střeva
Naše trávení dostává v dnešní době pořádně zabrat – stres, nepravidelné jídlo, spousta polotovarů. Vývar je v tomhle ohledu jako balzám. Je lehký, snadno stravitelný a želatina, kterou obsahuje, pomáhá hojit střevní sliznici. Pokud máte nafouklé břicho, trpíte intolerancemi nebo jste po nemoci, miska vývaru může být ten nejlepší start k uzdravení.
Opevněná imunita
Možná si vzpomenete, že vám maminka při nachlazení vždy vařila vývar. Měla pravdu. Aminokyseliny jako glycin nebo glutamin, které se ve vývaru nacházejí, pomáhají tělu regenerovat a posilují přirozenou obranyschopnost. Navíc krásně zahřeje – a když je vám teplo, jde uzdravování mnohem rychleji.
Minerály, které tělo skutečně využije
Zapomeňte na syntetické doplňky stravy – vývar je nabitý minerály v přirozené formě. Vápník, hořčík, fosfor i draslík se z kostí uvolňují pomalu a tělo je snadno vstřebá. Když někdo z rodiny marodí, u nás doma vždycky první přijde na stůl hrnek vývaru s lžičkou kurkumy a česneku. A funguje to!
Pokožka, vlasy, nehty – přirozená výživa krásy
Tohle je moje oblíbená část. Kolagen obsažený ve vývaru má skvělý vliv i navenek – pleť je pružnější, vlasy pevnější a nehty se nelámou. Mnoho žen kolem mě utrácí za drahou kosmetiku, ale přitom stačí dát si pravidelně talíř polévky, která vyživuje zevnitř.
Jednoduchost, která funguje
Možná se vám to bude zdát až moc jednoduché – vždyť co je na kuřecím vývaru tak zvláštního? Ale právě v jednoduchosti bývá síla. Kvalitní kuře, pár hodin trpělivosti, a výsledkem je voňavý vývar plný chuti a živin. Ať už potřebujete posílit tělo, zklidnit mysl, nebo se prostě jen na chvíli zastavit a dát si něco poctivého – kuřecí vývar je starý známý pomocník, na kterého se můžete spolehnout.
Zdroje:
www.healthline.com - https://www.healthline.com/nutrition/bone-broth
www.healthline.com – https://www.healthline.com/health/food-nutrition/bone-broth-benefits