Hlavní obsah
Jídlo a pití

Vidíš ve vajíčku bílou nitku? Hodně to vypovídá o jeho kvalitě

Foto: katemangostar, Freepik

Ilustrační foto

Rozklepli jste vejce a objevili uvnitř bílou nitku? Nejde o vadu, ale o přirozenou součást vejce, která může hodně napovědět o jeho čerstvosti. Zjistěte, co přesně tato „nitka“ znamená a proč by vás neměla znepokojovat.

Článek

Vidíš ve vajíčku bílou nitku? Možná tě překvapí, co všechno prozradí

Asi to znáš. Rozklepneš vejce a najednou si všimneš, že se vedle žloutku vine jakási bílá nitka. Vypadá to trochu zvláštně, možná to i zkusíš vytáhnout lžičkou bokem. Ale víš co? Možná právě tahle nenápadná „nit“ říká o vejci víc, než bys čekal.

Co je ta bílá nitka vlastně zač?

Když jsem ji viděl poprvé, myslel jsem, že je to nějaká vada. Jenže ve skutečnosti se tahle „nitka“ jmenuje chaláza a je to naprosto přirozená součást každého vejce. Funguje jako taková malá pojistka – drží žloutek hezky uprostřed a chrání ho, aby se při pohybu vejce nepoškodil.

Představ si to jako závěsný systém pro žloutek. A čím je vejce čerstvější, tím pevněji tenhle systém drží.

Čerstvost na první pohled? Přesně tak!

Můžeš si to představit jako takový malý trik přírody. Pokud je vejce čerstvé, chalázy jsou dobře viditelné, pevné, drží tvar. Jakmile ale vejce začne stárnout, „nitky“ se rozplývají, slábnou a mizí. Takže když ve vajíčku uvidíš výraznou chalázu, je to vlastně dobré znamení – držíš v ruce čerstvý kousek.

Je to trošku jako s jablkem – čím křupavější, tím lepší. Tady čím pevnější chaláza, tím čerstvější vejce.

A co když ti tam ta nitka vadí?

To je úplně v pohodě. Někomu vadí v míchaných vejcích nebo třeba při pečení piškotu, protože se pak hůř šlehá bílek. Když chceš hladší texturu, klidně ji můžeš lžičkou nebo sítkem odstranit. Ale jinak? Můžeš ji klidně sníst, je to prostě součást vejce. Nijak nechutná, nijak nesmrdí, nijak neškodí.

Další fígle, jak poznat čerstvé vejce

Chaláza je jen jeden z ukazatelů. Pokud si chceš být jistý, že máš doma opravdu čerstvá vejce, zkus jeden z těchto jednoduchých triků:

  • Voda napoví – dej vejce do sklenice s vodou. Čerstvé klesne ke dnu a lehne si. Starší začne stát nebo dokonce plavat.
  • Oko neklame – rozklepni vejce na talíř. Pokud bílek drží pěkně pohromadě a nerozlévá se jak voda, máš vyhráno.
  • Nos to pozná – syrové vejce by nemělo vůbec zapáchat. Pokud ano, nemilosrdně do koše.

Takže… máme se těch „nitek“ bát?

Naopak! Teď už víš, že bílé „nitky“ ve vejci nejsou žádná vada nebo známka kazu. Jsou to vlastně takoví malí strážci žloutku. A když je tam vidíš, můžeš být klidnější – tvoje vejce je nejspíš hezky čerstvé.

Příště, až budeš dělat volské oko nebo bábovku, vzpomeň si na tenhle malý detail. Možná ti právě ta nenápadná chaláza napoví víc než datum na krabičce.

Zdroje:

National Library of Medicine – https://www.ncbi.nlm.nih.gov

University of Illinois Extension – https://extension.illinois.edu

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz