Hlavní obsah
Prezidentské volby

Babiš vs. Zeman aneb Proč dopadly prezidentské volby jinak než ty minulé?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Během prezidentské kampaně jsme se zejména u predikování výsledků setkali několikrát se srovnáním s volbami v roce 2018. Proč se tomu nedalo vyhnout? A proč tyto volby nakonec dopadly jinak?

Článek

Již ve volbách v roce 2018 proti sobě stály dvě protichůdné síly. Jiří Drahoš tehdy představoval kandidáta demokratického spektra voličů a Miloš Zeman proruský a levicový směr. Rozdíl mezi kandidáty činil pouhých 150 000 hlasů ve prospěch Miloše Zemana. Pomohlo mu to, že strašil uprchlíky na hranicích a sliboval, že to on je zastaví. A tehdy mu strašení vyhrálo volby.

I letos jsme byly svědky zastrašování, tentokrát válkou. Zdá se ale, že stejně jako Zeman tehdy mobilizoval nerozhodnuté voliče, kteří mu nakonec hodili svůj hlas, i letos Andrej Babiš část voličů mobilizoval, ovšem ve svůj neprospěch. Důvodů, proč se tomu tak stalo, může být několik.

Zaprvé existuje velká část voličů, která je již znechucena Babišovým vystupováním, kauzami, jeho strašením a nesplněnými sliby, a uvítali s radostí kandidáta, který představuje pravý opak Andreje Babiše. To se jistě netýká Babišových skalních fanoušků (a jestli ano, budou to spíše desítky jednotlivců). Zkrátka jsme Babiše už tak trošku „přejedení“. Babiš svou politiku založil na tom, že představoval nový antisystémový a protikorupční proud, a byl člověkem, který nemá s tradiční politikou nic společného. To už ale nyní nefunguje, jelikož se i on stal součástí tradiční politiky. Nehledě na to, že se potvrdilo, že Babiš už nedokáže základnu svých voličů rozšiřovat.

Zadruhé Andrej Babiš není tak dobrý rétor jako Miloš Zeman. A platí to i naopak, Petr Pavel je lepší a výraznější rétor než Jiří Drahoš. Mohli jsme se o tom přesvědčit snad při všech debatách. Ano, Babiš si umí urvat čas pro sebe, ale opakuje stále to samé dokola, mluví chaoticky, je zjevně nesoustředěný, špatně reaguje na položené otázky a až příliš útočí na svého protikandidáta, nehledě na to, že se neštítil použít lži. Nejvíce se tyto jeho vlastnosti projevily na první tiskové konferenci po vyhlášení výsledků prvního kola. I tato tisková konference mohla některé jeho voliče odradit. Babiš také na rozdíl od Zemana udělal spoustu chyb v kampani.

O tom, že Babiš nepochopil, do jakého úřadu vlastně kandiduje a většinu kampaně se choval tak, jako by kandidoval na post premiéra nebo snad vládce celého světa, není pochyb. Babiš navíc nepochopil to, co dobře pochopil Petr Pavel: že je společnost rozpolcená a je důležité ji sjednocovat. To Babiš jako kandidát hnutí ANO ze své podstavy a z charakteru své kampaně není schopný dělat. Navíc ho podpořil právě Miloš Zeman a KSČM, což je podpora, která na část národa působí dnes spíše odpudivě.

Další důležitou věcí, která rozhodla volby, je také vysoká účast voličů, zejména mladých. A mladí voliči jsou častěji liberální a demokratičtí voliči, kteří nejsou tak náchylní k dezinformacím. Sledujeme tedy obměnu voličů; jak v minulosti rozhodovali volby především senioři, zdá se, že se tento trend začíná pomalu měnit.

A tak doufejme, že se dlouhodobě potvrdí to, co vidíme na posledních volbách, a to, že je populismus na ústupu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám