Hlavní obsah
Umění a zábava

Čtyřicet let filmové pohádky Tři veteráni. Věděli jste o ní všechno?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: © Filmové studio Barrandov

Petr Čepek, Josef Somr a Rudolf Hrušínský - Tři veteráni spolu s celníkem Milanem Lasicou.

Filmovou pohádku Tři veteráni, která slaví 40 let, zná pravděpodobně mnoho z nás. Zde je však pár zajímavostí, které možná nevíte.

Článek

Určitě si všichni pamatujeme na neskutečně dlouhý nos princezny Bosany (Vida Skalská). Ten však ve skutečnosti měl „jenom“ 2,5 metru. Zbytek, ony dlouhé hadice, kočíroval Jan Švankmajer.

Foto: © Filmové studio Barrandov

Nos princezny Bosany. Zde ještě velmi malý.

Scénář k pohádce původně psal Jiří Brdečka, ale když zemřel, tak se práce ujal Zdeněk Svěrák. Ten si zde i zahrál, a to konkrétně ministra.

Stát, ve kterém se nacházelo království krále Pikoly (Július Satinský) se jmenoval Monte Albo (Bílá Hora). Jde o narážku na stát Monte Negro, který je v našich končinách známější pod názvem Černá Hora. Pohádka měla poukazovat na stav této země po druhé světové válce.

Foto: © Česká televize

V pohádce můžeme nalézt spoustu zajímavých nápisů. S podobnými nápisy se můžeme setkat třeba ve filmu Tajemství hradu v Karpatech (1981).

Mnohem více zajímavostí najdete třeba na webu https://www.csfd.cz/film/6002-tri-veterani/zajimavosti/, odkud jsem i čerpala.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám