Hlavní obsah
Názory a úvahy

Stardance a slovní piruety

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Bing AI

Když hvězdy tančí

Mainstreamová televizní kultura je v Česku cyklická – jednou za dva roky republiku schvátí nebývalý zájem o tanec.

Článek

Hlavní vysílací čas totiž v tomto intervalu ovládá estráda Stardance a národ má tak na pár měsíců společné téma. Každý najednou prahne po sdílení svých dojmů a názorů, ať už se hodlá rozčilovat nad tím, jak pokleslá česká kultura ještě více upadá, nad „našimi koncesionářskými poplatky“, nebo nad „pomalýma nohama“ některých z účastníků.

Poslední z nich, skalní fanoušci, dokážou zběžným pohledem výkon zhodnotit a s obdivuhodnou přesností predikovat nejen hodnocení, ale třeba i finální pořadí soutěžících. A na fórech se svými analýzami pochopitelně netají. Neberou si servítky, říkají narovinu, co si myslí, a proto lze při delším pročítání diskuzí vysledovat pestrou paletu výrazů, které označují nepříliš dobré tanečníky.

Podle fór se zdá, že největší ponížení a absenci jakékoliv ladnosti značí skákání. Pokud tanečník v očích diváků po parketu skáče, hopsá a poskakuje, nejsou jeho šance na postup do příštího kola úplně vysoké. Situace je ještě závažnější, když se ze stylu skoků vytvoří přirovnání. Jestliže v tom není nic osobního, objevují se neutrální přirovnání typu „skákal jako králík“ nebo vžité „skáče jak koza“. V případě ambivalentních soutěžících však mohou být přirovnání kousavější – tam už tanečník „poskakuje jako tajtrlík“ nebo „je jak skákací paňák“. Nejostřejší výpady ale útočí na fyzické dispozice účastníků a nadto zpochybňují jejich maskulinitu, a pak se můžeme dočíst, kdo skákal „jak trpaslík“ nebo dokonce „jak nemužný tajtrlík.“ V některých případech se ale laskavější diváci pokoušejí i o konstruktivní kritiku: „skáče sice do rytmu, ale chtělo by to se více prohnout.“

Asi nepřekvapí, že se mnohé hodnotící přívlastky vztahují ke dřevu. Těžkopádní soutěžící bývají označováni za prkenné běžně. O něco netradičnější je spojení „tančící dřevo“, které má až zvláštně poetický nádech, přesto však za prohlášením, že se tanečnice pohybuje, „jako když se topol klátí“ svou invencí mírně zaostává.

Každý týden do diskuzí přibývají (kromě vcelku univerzálních vyjádření o neumění tančit) nové a nové obraty a ve Stardance komunitě se postupně zažívají. Jestliže se jednu sobotu někdo poprvé zmíní o tom, že určitý soutěžící tančí kvůli své touze po vítězství jako „urputná snažilka“, můžeme si být jisti, že v následujícím týdnu zaznamenáme tento novotvar několikrát. Tyto specifičtější neologismy však nemají dlouhé trvání. Vznikají a mizí s každou novou řadou, a především s novými hvězdami, které tančí

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám