Hlavní obsah
Názory a úvahy

Bobky na sněhu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Rebecca Scholz, Pixabay

Když napadne sníh, je to kouzelné, všude bílo, čisto. Netrvá to ale dlouho a je to všude samý bobek a žlutý flek.

Článek

Sice už není po sněhu ani památky, obzvláště v nižších polohách, ale v tomto článečku na ty krásné zasněžené doby zavzpomínám. Třeba se tuto zimu ještě vrátí a nebo taky ne.

S napadnutím sněhu nastává úplně jiné roční období. Vše je najednou takové hezčí, čistější, veškerá špína světa je schována. Na ulicích to vypadá jako na Ladově obrazcích. Člověk se venku cítí úplně jinak než během zbytku roku. Pokud nemá zrovna zabořený obličej do mobilu, může sledovat známá místa v úplně jiné podobě, v takové zvláštní, pohádkové. Je to zkrátka kouzelná chvíle, na kterou v současném světě nejsme příliš zvyklí. Kde jsou ty zimy, kdy opravdu býval sníh?

Dříve bylo obvyklé, že s prvními vločkami vyrážely na všechny použitelné svahy zástupy dětí se zimními dopravními prostředky. V současné době je počet dětí lačnících po jízdě z kopce značně omezený. Rodiče a posléze i jejich potomci jsou leniví, do zimy a hlavně ven se jim nechce. Jít ven je pro ně za trest.

Kdo však líný není a ani být nemůže je majitel psa. Ať už sněží, prší a nebo svítí nádherně sluníčko se svým čtyřnohým štěkajícím domacím mazlíčkem ven zkrátka musí. V bytech na sídlištích se to v současnosti psími společníky jen hemží a proto není divu, že se zejména v okolí panelových domů sněžná pohádka brzy mění v pohádku toaletní.

V blízkosti obytných domů se zářivě bílé závěje zbarvují žlutě a jako hvězdy na noční obloze se na sněhu objevují bobky všemožných velikostí. Majitelé psích stvoření se pravděpodobně domnívají, že s příchodem mrazů se psí výkaly nesbírají.

Mám pro ně novinku, bobky se sbírají za každého počasí!

Ono to se sbíráním psích exkrementů není slavné, ani když sníh není. Na místech za rohem se to psími výkaly jen hemží. Člověk který tudy prochází si připadá jako na veřejné toaletě a jen žasne, že to těm zdejším majitelům psů nevadí. Že je hanba nefackuje, když výměšky svých mazlíků zarytě ignorují. Určitě by je ignorovali i uprostřed vlastního obýváku. No, to asi ne.

Ve městech, lidem na očích, se majitelé psů ještě hlídají, po svých miláčcích exkrementy celkem sbírají, protože se bojí pokuty. Pokud však zmízí za roh, kam strážníci a báby pavlačovky nedohlédnou, na bobky házejí bobek.

Jak by to bylo krásně na světě, kdyby každý majitel psa po svém zlatíčku opravdu poctivě uklízel a veřejný prostor tím neproměňoval v odporné zahnojené místo.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz