Hlavní obsah

Chcete mít vysoký důchod? Udělejte si dost dětí.

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Wikimedia commons, public domain

Pokud chceme mít důstojnou výši důchodů, musíme se zamyslet nad tím, kdo nám na to bude vydělávat.

Článek

Neznám nikoho, kdo by byl nadšený z toho, že se důchodu pravděpodobně ani nedožije a pokud ano, tak jeho výše nebude dosahovat důstojných hodnot.

Politici řeší důchodovou reformu, protože se nerodí dostatek dětí, které by v budoucnu kopu důchodců živily.

Co s tím?

Především mít děti.

Součástí důchodové reformy by měla být také významná podpora porodnosti. Podpora mladých rodin, dostupné bydlení, dostatek míst ve školkách, více částečných úvazků a prací z domova.

Jen peněžní pomoc mladým rodinám však možná stačit nebude. Chtělo by to především společnost vyvést z těch depresivních nálad.

Kde je ten problém?

Prachy

„Ale, ale, vždyť je to hrozně drahý, všechno je drahý, kdo to má platit. Sama nemám peníze na dovolenou u moře a co teprv potom.“*

Dnes je vše hrozně drahý. Je? Dříve vše drahé nebylo? Dříve se lidi měli lépe než dnes? Opravdu? Pamatujete si, že by se v 90. letech běžně každé léto létalo na dovolenou k moři? A co před sto lety, jak na tom lidé byli?

A kvůli penězům neměli lidi děti? Otázka priorit.

Jiný smysl života

„Ale já nechci mít děti, děti jsou jenom malý otravný stvoření, co jsou věčně poblitý, pokaděný a neustále řvou. Můj smysl života rozhodně není udělat si děti, chci žít pro svou práci, pro cestování, to mě naplňuje. Děti nejsou zkrátka můj smysl života.“*

A jaký je tedy smysl života? Jaký smysl života mají ostatní členové ze živočišné říše? My jsme něco jiného, něco extra? Všichni živí tvorové na této zemi mají smyslem života přivést na svět potomky. Děti, které by nesly jejich odkaz. Existuje snad něco víc? Když nebudeme mít děti, kdo tu bude? Nelitují bezdětní na stará kolena, že děti neměli? Ani malinkato?

Všude se válčí

„Ale, děti mít v dnešní době? Válka na Ukrajině, na Blízkém východě, všude možně…“*

Na Ukrajině se válčí, na Blízkém východě to vře a i jinde. Je to opravdu pádný důvod nemít děti? Dříve se také válčilo a kolikrát i mnohem intenzivněji a lidé nepřestali mít děti, nevymřeli. Ve středověku bylo vše nádherné?

Globální oteplování

„A to globální oteplování. Vždyť lidi jsou hrozně velcí producenti CO2, prdí, smrdí a pak se nemá oteplovat. Přivést na svět dalšího producenta CO2 je hrozná nezodpovědnost.“*

Je opravdu v Evropě hrozná nezodpovědnost přivést na svět dítě? V Evropě, která vymírá?

Není spíše nezodpovědnost přivádět velké množství dětí na svět v místech přelidnění? Kdyby měl v Indii a nebo v celé Africe každý jedno nebo dvě děti, byla by tam taková chudoba, řádil by tam hladomor?

Nemůžu mít děti

„Prostě to nejde.“*

Někteří lidé děti mít ze zdravotních důvodů zkrátka nemohou. U všech takových mě to velmi mrzí. Mít vlastního potomka a zachovat si skrz něj „nesmrtelnost“, to nic nenahradí.

Pro ty, kteří nechtějí přijít o možnost vychovávat dítě, existují však adopce a pěstounství. Kdo se do takového „projektu“ jednou pustí, myslím si, že nelituje.

Co říci závěrem?

Samo, že svět není aktuálně zalit sluncem, ale je to důvod rezignovat na naše bytí? Je to důvod rezignovat na to být rodiči?

A byl vůbec někdy svět zalitý sluncem?

* smyšlená průpovídka anonymního Čecha

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz