Hlavní obsah
Názory a úvahy

Dezinformace, největší nebezpečí současného světa

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: John Iglar, Pixabay

Šíření dezinformací je v současném propojeném světě velmi lehké. Jsou velkým nebezpečím pro nás všechny. Pokud se jimi necháme zmanipulovat, nic nás již nezachrání.

Článek

Dezinformace jsou dle mého názoru největším nebezpečím pro současný svět. Bylo by fajn, kdyby se s dezinformacemi a jejich nebezpečím seznámily již děti na základní škole, aby se z nich stali protřelí lidé, kteří se sebou nenechají jen tak orat.

Účelem dezinformací v ČR je podkopat důvěru v EU, v NATO, v média, vládu a veškeré státní instituce. Zkrátka rozklížit společnost, aby byla snadno manipulovatelná a dala se dovést tam, kam ti, co za nimi stojí, chtějí. Je celkem snadné si domyslet, kdo za původem dezinformací stojí. Američané, či nějací jiní Evropané to nejspíš nebudou.

Sami v tom nejsme. Zaplaveni dezinformacemi jsou i mnozí jiní. I u nich se objevují alternativní spodní proudy obviňující normální nezávislá média z komplotu a uvádění záměrně nepravdivých informací.

Pouze tato alternativní média údajně přinášejí skutečné zprávy. Ty jsou plné šokujících odhalení, které události ukazují ze zcela jiné perspektivy a čtenářům doslova otevírají oči. Čtenáře zkrátka nehorázně straší, aby díky tomuto strachu přestali používat logické uvažování. Čipy či snad žiletky v covidových vakcínách, fašisti v laboratořích na biologické zbraně na Ukrajině útočící na Rusko, placatá Země, Čechoslováci? U nich je možné vše.

S dezinformacemi se roztrhl pytel s nástupem covidu, kdy byli lidé zavření doma bez pořádných informací a četli na internetu kdejakou kravinu. Vyskočily na ně zpoza keře šokující zprávy o pandemii osvětlující vše a oni po nich lačně skočili. Už jim nedošlo, že se kolem nich začala obtáčet smyčka, ze které se těžko prchá.

Jen velmi málo lidí, kteří propadli těmto děsivým dezinformacím bagatelizujícím pandemii a odmítajícím očkování, prozřelo. Dokázat to mohlo jen úmrtí někoho z blízkých.

Po odeznění pandemie covidu se dezinformační scéna přesunula k novému tématu, a to válce na Ukrajině a ukrajinským uprchlíkům. Někteří tyto zprávy rozjeli už v roce 2014 a po covidu se k nim vesele vrátili. Jejich zaručeně pravdivé zprávy o válce se v mnoha případech podobaly zprávám na ruských kanálech. Nemyslím si, že by se u nich objevila nějaká zpráva stranící Ukrajině a podpoře Západu. Tak odkud vítr asi fouká?

Dezinformační weby a různí dezinformátoři na sociálních sítích se tváří děsně nacionalisticky, ale nestojí na naší straně. Jen papouškují nesmyslné zprávy plné propagandy, zejména té z východu. Vytváří prostředí nenávisti a strachu a snaží se co nejvíce rozklížit společnost. Nesmyslně napadají práci opravdových novinářů a demokraticky zvolené vlády, či prezidenta.

Nezávislí novináři chrání a hlídají demokracii. Bez nezávislých, pravdivě píšících novinářů tu demokracie vyhyne. Dezinformační weby uvádějí cíleně zmanipulované články, opravdu nezávislé nejsou. Jsou asi tak nezávislé jako bylo Rudé právo za minulého režimu. Prohnilý Západ a sluncem zalitý Sovětský svaz, nezávislost jak stehno.

Každý dezinformační web, či dezinformátor na sociálních sitích tahá z lidí peníze. V každém šokujícím článků a videu útočícím na prohnilý Západ, nacistickou Ukrajinu, naši odpornou zlotřilou vládu s prohnilým Fialovou v čele, či našeho příšerného rozvědčíka prezidenta se najde číslo účtu, kam čtenáři mají posílat peníze, aby takovéto polopravdivé zprávy mohly dále vycházet.

Dezinformační prostředí mi připomíná sektu. Sektu, která své členy ovládne, vysává o úspory a vymývá jim mozky, které ztrácí schopnost nezaujatého vnímání reality. Stejně tak jako ohledně sekt se i kvůli pravdám z dezinformačních webů a stránek na facebooku či jinde rozhádávají celé rodiny.

Jak se uchránit před dezinformacemi?

  • Nevěřit ihned každé šokují zprávě, která nám přijde emailem, vyskočí na facebooku, či na nějakých zvláštních webech. Ověřovat si informace. Pokud šokující článek nemá autora a zdroje, je vysoce podezřelý.
  • Věřit našim normálním a běžným médiím. Pracují v nich opravdoví novináři, kteří mají etický kodex, podle kterého fungují.
  • Věřit v náš právní stát. Demokracie u nás funguje. Vláda je legitimní, demokraticky zvolená. Fungují u nás nezávislé volby, ve kterých může zvítězit kdokoli, narozdíl od Ruska, Číny či jiných autokratických zemí, kde výsledek voleb je předem jasný.
  • Věřit v naši budoucnost v EU a v NATO. Bez nich jsme v... tam. V Británii se nechali zmanipulovat dezinformacemi, odhlasovali si Brexit a teď litují a přemýšlejí o návratu. Taková je síla dezinformací.
  • Dát si informační detox.

Zdroje:

https://www.irozhlas.cz/zivotni-styl/spolecnost/overovna-novinarka-dezinformace-jana-magdonova_2309121827_lpr

https://www.mvcr.cz/chh/clanek/ke-stazeni-resist-prirucka-pro-boj-s-dezinformacemi.aspx

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-kauzy-kdo-v-cesku-vydelava-na-strachu-lidi-232386

https://www.novinky.cz/clanek/zahranicni-evropa-vetsina-britu-se-touzi-vratit-do-eu-bruselu-veri-vic-nez-sve-vlade-40435686

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz