Hlavní obsah
Názory a úvahy

Důchod zrušme úplně, stojí to moc peněz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Besno Pile z Pixabay

Vyplácení starobní penze stojí hrozně moc peněz, co kdybychom ji prostě zrušili? Problém by byl vyřešen, to by bylo najednou peněz na rozkradení! A nebo ne?

Článek

Už od základní školy naši generaci politici cvičili, abychom na důchod raději vůbec nepomýšleli. Důchodu se zkrátka nedožijeme. Věk odchodu do důchodu je potřeba zvýšit o tolik, aby vlastně výplata penze nebyla potřeba. To je asi jejich hlavní krédo.

Politici by se měli konečně odkopat a vyjít s pravou ven, důchody je potřeba zrušit úplně! Dříve přeci také nebyly a nikdo si nestěžoval, ve středověku. Jak by si tehdy někdo mohl stěžovat, když nikde nic takového ještě neexistovalo?

Důchod je přeci hrozný přežitek a vyplácet lidem peníze na stará kolena, když celý život pracovali, je přeci děsná blbost. Jen ať lidé platí, pracují až do smrti a nic po státu nechtějí!

Ale teď vážně.

Opravdu je jediným možným řešením problému, kde vzít na důchody, jen pouhé zvyšování věku odchodu do důchodu? Nedalo by se to řešit i nějak inteligentněji? Nebylo by opravdu na místě třeba popřemýšlet o zvýšení sociálních a zdravotních odvodů?

Lidé opravdu nechtějí pracovat do 150. Valná většina lidí se sedmdesátkou na krku nebude pravděpodobně čiperně křepčit a radostně s elánem chodit do práce.

Je tedy také otázka, jaká v té době za x desítek let bude práce. Jestli bude současný vývoj pokračovat, je velmi pravděpodobné, že fyzicky náročné profese úplně asi potřeba nebudou, stejně tak třeba řidiči. Mohou být nahrazeni autonomními dopravními prostředky a mnoho dalšího, co nikdo neví.

Ať už ale bude práce jakákoliv, myslím si, že nebude až takový pokrok v medicíně, aby sedmdesátníci měli zdraví jako zamlada.

Politici v čele s premiérem Andrejem Babišem zcela nesmyslně zrušili superhrubou mzdu. Místo, aby ji nahradili něčím inteligentnějším, co by pomohlo nejvíce těm chudším a zranitelným, udělali to úplně naopak. Nejvíce na tom profitovali ti bohatí. Stát stála a stále stojí tato „supergeniální“ reforma kolem 100 mld. korun ročně. Není divu, že peníze prostě nejsou. Státní rozpočet přišel o výraznou část příjmů a ty jsou prostě cítit. Není proto namístě oprášit superhrubou mzdu a nebo přepracovat její nahrazení?

Ano, bude to stát peníze daňové poplatníky, ale pokud poplatníci za to něco dostanou a nebudou to stále dokola vyžírat hlavně ti nejchudší a nejzranitelnější, myslím si, že to dokáží zkousnout. Dostat na výběr vyšší daně nebo odchod do důchodu v 70., je asi jasná volba.

Pro mě důchod a asi i pro většinu ostatních znamená dobu, kdy bude konečně zaslouženě volno a budu si moci ještě něco užít, někam se podívat a pomoci třeba i s hlídáním vnoučat. Ne období, kdy nikam už nebudu moct, protože mi to zdraví nedovolí, leda tak na tour de doktoři.

Možná by také nebylo od věci pro lidi 60+, kteří stále pracují, zavést nárok na menší rozsah úvazku a třeba i dvojnásobné množství dovolené? Podporovat takové úvazky. Starším lidem s prací pomoci, aby nebyli nuceni chodit do předčasného důchodu, či marodit. S nižším rozsahem úvazku by ta práce už nebyla pro ně tolik namáhavá a měli by zaslouženě více času pro sebe. Bylo by ale asi také potřeba vyřešit, aby menší úvazek neznamenal menší příjem a nutnost se místo jídla chodit pást, či spát pod mostem. Stát by ho třeba mohl vyrovnávat nějakým příspěvkem a nebo jim nechat nulové daně? Ale to jsou jen mé smyšlené návrhy, které jsou jistě zcela nereálné.

Jak to dopadne? Uvidíme, ale osobně si s důchodem naděje příliš nedělám.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz