Hlavní obsah
Názory a úvahy

Důchodci vládnou světu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wikimedia commons

Je s podivem, že o dalším směřování lidstva rozhodují ve většině případů lidé v důchodovém věku, kterým budoucnost už může být pomalu jedno, jelikož tu za 10, 20 let již nebudou. Proč tomu tak je?

Článek

Jak se tak rozhlížím poslední dobou kolem sebe, jak čtu zprávy, kterými se zaplňují internetové hladiny, jak sleduji dění ve světě, které nás obklopuje, nestačím se divit.

Začínám si pokládat otázku zásadnějšího charakteru. A to, proč, proboha, třímají moc světa v rukou důchodci? Proč rozhodují a řídí svět lidé, kterým, tak trošičku, může být už jedno, co tu za nějakých těch pár desítek let bude?

Jako by si na světě ti mladší ještě nezasloužili mít moc o sobě rozhodovat. Jako by ti mladí, nechtěli o sobě rozhodovat. Jako by se ti mladí báli mít moc a rozhodovat o sobě. Mít zodpovědnost sám za sebe a říct a jednat za sebe teď hned a nečekat až to někdo udělá za mě. Jako by ti mladí ještě nedospěli. Pochybuji, že je to tím, že je nikam nechtějí pustit.

Na co narážím? Narážím na aktuální rozložení sil ve světě. Když se nad tím lehce zamyslíme a objevíme, které to světové mocnosti na této kulaté hmotě plující prostorem máme, zjistíme následující:

USA - prezident Biden 80 let,

Rusko - prezident Putin 70 let,

Čína - prezident Si Ťin-pching 69 let.

Ha, Putin a Si Ťin-pching jsou vrstevnící, určitě spolu na pískovišti dělali bábovičky a chodili do školy a seděli v jedné lavici! Ha, to je určitě důvod, proč toho spolu tolik pečou a kamarádíčkují se! Ha, to nikdo neodhalil!

Foto: Wikimedia commons

Pískoviště

No, pojďme dál. Ale kam? Jo, do Ameriky. Tam mi to také hlava příliš nepobírá. Proč si, kurňa, občané států emerických volí do svého čela důchodce? Já neříkám, že je zasloužilý, že má zkušenosti a tak, ale proč důchodce? Který navíc chce znovu kandidovat? Proč? To v přes 300 milionovém hloučku lidí se nenajde nikdo ambiciozní, kdo by Ameriku pozvedl, kdo by zastupoval aktuální generaci pracujících? To jako nikdo starší 35 let tam není? 35!!

A o Trumpíčkovi radši ani nemluvit… 76 let.

Nemají už prosím důchodci raději sedět v houpacích křeslech v pohodlných papučkách, popíjet kakao a těšit se z návštěv vnoučat? Ne? Ale tak známky by ještě sbírat mohli, třeba i na procházku vyrazit. … Ale poměřovat si něco s někým, někde a občas vytáhnout pro efekt a zamávat schovanou jadernou bombičkou? To jako vážně?

Achjo, toť vše. Mladí jsou asi ustrašení a nemají správné bombičky pod polštářem… tím to bude.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz