Hlavní obsah
Internet a technologie

Jak nenaletět na špek podvodníkům při prodeji věcí přes internet

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wikimedia, public domain

Ve vodách internetových bazarů se vyskytuje velké množství podvodníků. Jak na internetu bezpečně prodávat věci a nepřijít o své úspory? Tomuto problému se budu věnovat v následujícím článku.

Článek

Pokud se snažíte, či zatím jen zamýšlíte prodávat věci na internetových bazarech, měli byste se seznámit s nástrahami, se kterými se určitě setkáte. O podvodných prodávajících to v tomto článku nebude.

Na bazarech nenarazíte jen na hodné lidi toužící od vás nabízené zboží koupit, ale ve větší míře na podvodníky, kteří mnohokráte ani lidmi nejsou, jsou to boti.

Na internetu je celá řada míst, kde můžete zdarma inzerovat své věci. Asi nejznámějšími je Marketplace na Facebooku, sbazar.cz, bazos.cz či aukro.cz .

Zaměřím se především na Marketplace, kde o podvodné kupující není nouze a mám s nimi mnoho osobních zkušesností.

To si tak založíte inzerát, vyňuňáte si ho k dokonalosti, zveřejníte ho a čekáte. Netrvá to dlouho a hned se hlásí první zájemci.

Např. (zcela skutečné zprávy)

  • „Dobrý den! Stále prodáváte? Můžete poslat zboží přes službu Balíkovna? Zaplatím poštovné a převedu částku. Žiji v Adamově. Hezký den!“
  • „Dobrý den. Je možné zaslat kurýrem DPD s plnou platbou předem? Doručení samozřejmě na mé náklady.“
  • „Dobrý den! Stále prodáváte? Mohu se domluvit na doručení přes DPD nebo Zásilkovnu? Peníze za zboží dostanete najednou, poštovné také zaplatím.“

Neznalý prodejce zaplesá, supr. Taková chvilička a už se hrnou zájemci! Má to ale jednu malou chybku. Těmto lidem rozhodně nejde o vaše prodávané zboží, oni vás chtěji jen a pouze okrást.

Jak poznat podvodníky?

  1. Píší sice česky, ale dost divně
  2. Nezajímají se o prodávané zboží
  3. Odepíší vám na x inzerátů úplně stejně
  4. Mají divný profil - založený nedávno, divní přátelé - rozhodně ne Češi i když si na Čechy hrají
  5. Odepisují téměř ihned
  6. Chtějí po vás telefonní číslo/email
  7. Tvrdí, že vše zařídí sami

Identifikovat je opravdu není těžké. Pokud se od nich necháte ukecat a email přeci jen poskytnete, přijde vám třeba zrovna podobný odkaz na „velmi důvěryhodnou“ stránku, jako mám tady.

Foto: Anonymní matka

Podvodné stránky

následuje

Foto: Anonymní matka

Podvodné stránky

a dále

Foto: Anonymní matka

Podvodné stránky

Ti pozornější z vás si jistě všimnou zajímavé adresy stránky, která s originálními stránkami Balíkovny opravdu nemá nic společného. Existují stránky www.balikovna.cz a ne balikovna-cz.orders4566.online - ty jsou očividně podvodné. Pokud se budete dále pídit, kde se tyto stránky vzaly, lze se dozvědět následující:

Foto: Anonymní matka

Podvodné stránky

Zakladatel této stránky je z Badakšánu. Hezké, kde to je? Aspoň nás to zláká zlepšovat se v zeměpise a poznávat nové země!

Třeba objevíte i jiné země, které se pouští do tohoto byznysu. Nechci být zaujatá vůči někomu, ale další obdobné stránky byly třeba z Ruska.

Můžete také zkusit s dotyčnými podvodníky pokecat a zjistit, jestli za počítačem sedí bot a nebo člověk, při dotazu proč lidi podvádí se bohužel vždy odmlčí, škoda.

Jak tedy nenaletět?

Držte se pár základních pravidel:

  1. vy prodáváte, vy máte dostat peníze - kupujícímu stačí číslo účtu
  2. nikam do podivných odkazů nezádávat své údaje k internetovému bankovnictví / platební kartě
  3. trvejte na platbě předem či dobírce, s lidmi, co vám chtějí poslat nějakého podezřelého kurýra, se nezahazujte

To je celé, přeji co nejméně podvodníků a co nejvíce spokojených kupujících!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz