Hlavní obsah
Názory a úvahy

Jděte už s programem „Antibabiš“ do háje zeleného

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Gerd Altmann, Pixabay

Mít volební program „Antibabiš“ mi nepřijde chytré. Ukazuje to na neschopnost vládního tábora. Volte nás, ať nezvítězí oni. My a oni, nejsme snad všichni na jedné lodi?

Článek

Našeho milého bývalého premiéra nesnážím, což přiznám bez mučení. Už si nejsem jistá, ale je celkem možné, že jsem jeho hnutí před více než 10 lety volila. Stejně ho volil i můj děda, který byl jeho velký zastánce. Docela by mě zajímalo, jestli by byl ohledně jeho podpory i dnes stále tak zabýčený, to se ale už nedovím. Od té doby se mnohé změnilo.

Prozřela jsem v době, kdy zastával místo ministra financí a byl terčem zákona „Lex Babiš“. V té době mi začalo docházet, že na všech těch pomlouvačných řečech přeci jen něco pravdivého asi bude a jeho tvrzení, že je jen neviňátkem, do kterého se všichni opírají a dělají kampaň, nebude až tak pravda. Když jsem se začala více zajímat, zjistila jsem, jaké nehezké praktiky se děly při likvidaci konkurence jeho podniku, který je a není jeho, což na střídačku tvrdí. Vyšlo najevo, že nešel do politika až tak nezištně, ale šel hlavně pomoci svému podnikání a hájit ne zájmy všech občanů, ale především práva jediného občana a to sebe.

Mohla bych ještě napsat mnoho odstavců, rozebíráním toho čím dalším se mi nelíbí, ať už vezmu jeho lhaní a mlžení ohledně členství v STB, střídání názorů podle počasí a hlavně nálady voličů a nebo jeho střet zájmů. Prostě není můj šálek kávy, ale dokážu celkem pochopit, proč ho někteří spoluobčané stále tak milují, i když jim svým neodborným rozhodováním za covidu způsobil mnoho bolesti a starosti.

Od začátku se snaží tvářit jako lidumil, ten, kdo chce hájit dobro občanů a chce pro ně lepší stát a celý svět. To se prostě dobře poslouchá. Dává naději, že jedině on chce lidem pomoci. Mesiáš. U toho tedy nesportovně kope do svých oponentů, jako by oni chtěli něco úplně jiného. Docela nehezky je uráží, nazývá je nejhorší vládou široko daleko, i když to ve skutečnosti tak vůbec není.

Vládní parta si toto urážení nenechává líbit a jako správné uražené děcko mu to oplácí. Ve volebních kampaních si volí heslo „Antibabiš“ a členy hnutí osočuje z podpory Ruska.

Je to hnusné, nelíbí se mi to. Volí odpornou kampaň, která nic neříká o tom, co pro Českou republiku vlastně tedy chtějí. Mě nezajímá, že jedině oni jsou schopni porazit Andreje Babiše. Opravdu ne. Chci vědět, co chtějí. Co mají připraveno do budoucna, pokud opět sestaví vládu.

Zatím tato vláda zklamala. Zklamala hlavně neodborností, nepřipraveností a tím, že nejsou důrazní v klíčových oblastech, kterým se chtěli věnovat. Nemají žádný propracovaný plán, kam by nás v budoucnu chtěli posunout.

Kolik ze svého programového prohlášení dotáhli do konce? Je jasné, že jejich velkolepé plány krapet zkomplikovala neočekávaná válka na Ukrajině a s tím související nezvladatelná inflace, ale i tak měli k problémům přistupovat více profesionálně a nepatlat vše na poslední chvíli, jak to působí. Měli být lépe připraveni a umět prodávat své úspěchy, které nejsou malé.

Dokázali jsme se vyrovnat se zavřením kohoutů s plynem z Ruska, zvládli jsme s přehledem předsednictví EU, pomohli jsme staticícům válečných uprchlíků, ve světě máme dobré a respektované renomé. Jenže to nestačí, na druhé straně vah je také mnoho neúspěchů.

Vláda neumí cíleně pomáhat potřebným, nedokázala zabránit výraznému snížení životní úrovně občanů, neumí zcelovat společnost, neumí dostatečně přesvědčivě vysvětlit domácímu publiku, proč je tolik potřebná vojenská pomoc napadenému státu a hlavně neumí bojovat proti dezinformacím z východu zasévaných na internetu.

Proč politici v jedné zemi ať už s rozdílnými názory neumí alespoň trochu spolupracovat a respektovat se? Vždyť všem by mělo jít hlavně o blaho naší země, o prosazování našich zájmů. Proč si musí jen neustále něco poměřovat a bojovat ostrými lokty o svá vlastní koryta a místa na výslunní?

Přestaňte konečně řešit ty druhé, představujte své představy o budoucnosti. Témata antivlády a Antibabiše nás nikam neposouvají. Vraťte naší zemi politickou úroveň, nesnižujte se k nesportovnímu okopání kotníků, které stát jen rozvrací. A Východ tleská.

Respekt a tolerance u nás chybí.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:
Antibabiš

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz