Hlavní obsah
Názory a úvahy

Jen finanční negramot si půjčuje na vánoční dárky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Bob Dmyt, Pixabay

Vánoce jsou tu, vánoční dárky jsou přeci nutnost! Tak šup si na ně půjčit!

Článek

Vánoce klepou na dveře. Již za týden a kousíček jsou tu. Místo užívání si společnosti ostatních jsou ve znamení velkolepého úklidu, pečení, a především shonu dárků.

Jakým dárkem, koho potěšit? Co vybrat drobotině, co rodičům, co sourozencům, co za drobnost přátelům? Je toho hodně. Stojí to dost peněz, zejména pokud děti už neví, co by a píší si o iphone, či jiné „velmi levné“ a „velmi skromné“ dárky.

Mnoho lidí má také pocit, že je nutné se vánočním dárkem předvést. Koupí své polovičce extra drahý parfém, hodinky, kávovar, či jinou elektronickou vymoženost, dětem nové mobily, tablety a jiné „opravdu potřebné“ věci. Nikomu to neberu, když je to pro něho důležité, tak ať tak klidně koná. Ale. Musí na to mít.

Mít skvělé vánoční dárky není jediná podmínka hezkých Vánoc. Pokud na úchvatné vánoční dárky nezbývají peníze, tak prostě úchvatné vánoční dárky nebudou. Bohužel. Bude drobnost a tečka. Ona i ta drobnost potěší.

Takto se však mnoho lidí asi nezachová. Představa skromných, či žádných dárků pod stromečkem je děsí. Co na to řeknou děti, okolí? Nedostanou nový mobil, jak strašné. Společnost zdegenerovala, zkonzumovatěly jí mozky, chybí jí skromnost a vděčnost za obyčejné věci, jako zdraví, lásku či „jen“ své blízké.

A proto takový vyděšený človíček neudělá nic horšího než, že běží do banky, pokud na tom není až tak zle, nebo do nějakého lichvářského podniku, pokud na tom zle už je a půjčí si. Je mu úplně jedno, že se zadluží, opět.

Proč u nás máme asi tolik dlužníků? Opravdu je většina z nich jen zkrachovalými podnikateli? Nemyslím si, nespíš to budou především finanční negramoti, kteří si půjčují na každou nepotřebnou kravinu. Ničím jiným totiž upřímně vánoční dárky nejsou. Půjčovat si na ně je nesmysl. Stejně jako půjčovat si na dovolenou. Svůj život by každý měl přizpůsobit svým finančním podmínkám a umět si přiznat, že na nějaké věci zkrátka nemám.

Je jednoduché si půjčit a uspokojit okamžitě na chvilku své touhy. Je mnohem složitější postavit se čelem své finanční situaci a něco s ní udělat. Najít si konečně práci! Přestat kouřit, přestat chlastat. Uskromnit se. Shrnout si na papíře své příjmy a výdaje a začít si dávat peníze i stranou, aby byly k dispozici na horší časy, nebo i na ty vánoční dárky a bez půjčky! Chovat se zkrátka zodpovědně.

Každý by si měl zapsat za uši životní moudro: Na kraviny se nepůjčuje!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz