Hlavní obsah

Jsou jen dvě pohlaví, tečka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wikimedia commons

Je lidstvo tak vyjímečné na planetě, že mu nestačí dvě pohlaví? Ne, stejně jako většina obratlého živočišstva se u něj rozlišují jen dvě pohlaví - muž a žena, tečka.

Článek

Již delší dobu si připadám jako někdo hrozně divný. Ze všech stran internetových vod na mě každou chvíli útočí nejrůznější články s dohady, kolik že je to na světě pohlaví. A že všude možně zavádějí místo oslovování Dámy a pánové něco méně urážlivého.

Je na tom opravdu něco urážlivého? Existují snad jiné formy lidského bytí než je žena a muž? Je potřeba na veřejných místech zřizovat třetí druh toalet, aby si i „to“ nepřipadalo opomíjené?

Lidstvo dle mého názoru degeneruje a řeší věci, které se řešit nemusí a nemají.

Místo toho, aby řešilo otázky spojené s budoucností, třeba globální oteplování, řeší psychické rozpoložení jedinců.

Já bych si nedovolila někomu něco vnucovat. Ať si každý jedinec se svým životem dělá, co chce. Pokud se mu se sebou něco nelíbí, ať si se sebou dělá, co chce. Ať si klidně bere hormony, podstoupí si operace, kosmetické úpravy, cokoli. Pokud mu to zlepší psychický stav, proč ne, každý by měl žít tak, aby byl spokojený.

Ale ať si lidé nevymýšlí, že jsou něco jiného, než je muž či žena, šneci nejsme a nebudeme. A ni zlatá rybička z nás nebude a i ta, překvapivě, je buď rybička a nebo rybičák. Tak už to v přírodě z velké části je. Jsme obratlovci, jsme savci a u nich jsou zkrátka a prostě jen dvě pohlaví, tečka.

Ono je v konečném důsledku docela fajn vědět, že je alespoň něco takto jednoduché. Nešťourejme se v něčem, co je téma pro ani neprocento populace. Proč se musí celá populace podřizovat jedincům? Odkdy platí, že se většina podřizuje menšině? Psychickému rozpoložení menšiny?

Neříkám tím, že by se neměli řešit problémy menšin, naopak, ale měnit fungující a zavedené pořádky kvůli pár lidem? Změnit oslovování? Vytvářet neutrální toalety? Řešit zrušení/změnu rodných čísel? Bohužel, ve světě to tak většinou chodí, že těch pár se musí přizpůsobit většině, ono se to totiž naopak provádí těžko a víc lidem to vadí.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz