Hlavní obsah
Umění a zábava

Konečně zase v kině, Aristokratka ve varu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Szabolcs Molnar, Pixabay

Na pohodovém filmu v kině.

Článek

Po delším době jsem našla konečně čas a náladu zajít si do kina. V lednu měl premiéru film Aristokratka ve varu neboli pokračování filmu Poslední aristokratka natočeného na motivy oblíbené knižní série Evžena Bočka. Tuto knižní sérii mám moc ráda, a proto jsem se těšila, až na film sama vyrazím.

Hned v lednu, chvíli po premiéře, jsem narazila na první recenzi, která film velmi pohaněla. Ne tedy jeho technickou stránku, ale spíše postavy a celkový děj. Bylo zajímavé, že autor recenze z nelogičnosti postav a rozplizlého děje obviňuje režiséra, a ne autora předlohy, očividně dotyčnému utekl fakt, že to tak prostě je.

Knižní předloha je psaná formou deníku hlavní postavy. A přiznejme si, postavy se v knize nechovají úplně logicky, tudíž chladné pragmatiky zkrátka neosloví. Knihy i filmy jsou lehké čtení bez nějakých složitých intelektuálních podtémat.

Myslím si, že filmová adaptace, ať v podobě prvního dílu či pokračování, je velmi povedená. Herci postav byli vybráni skvěle, dokonale své knižní předlohy dokreslují.

Pokud vůbec netušíte, o co vlastně v knihách a filmech jde, zde malé nastínění:

Poslední aristokratka a díly následující přibližují život jedné americké rodiny s českými kořeny, které se v restitucích v druhé polovině 90. let vrací rodový majetek v podobě zámku Kostka (ve filmu zámek Lemberk). Rodina se tedy stěhuje do Čech, aby na svém rodovém sídle žila. Krom manželů Franka a Vivien Kostkových z Kostky se do Čech přesouvá i jejich 18letá dcera Marie, která píše zmiňovaný deník a je tou poslední aristokratkou.

Děj knih i filmu popisuje peripetie provázející rodinu při životě na zámku, který je nutné zrekonstruovat, na což rodina nemá finance. Příběh okořeňují i další velmi specifické postavy:

kastelán - je asociální a nesnáší návštěvníky

údržbář - je hypochondr a skládá o tom písně

hospodyně - vaří skvěle klasická a velmi nezdravá jídla a nasává ořechovku

Benda - rodinný advokát, který na zámku odloží svou velmi speciální dceru Denisku

Max - syn velmi rozsáhlé rodiny aristokratů ze sousedství, kde probíhají boje o majetek, doslova

Ve druhém filmovém pokračování se rodina dostává do konfliktu s hygienikem, který hrozí uzavřením zámku. Tento problém se vyřeší velmi originálně stejně jako všechno.

Knihy i filmy jsou zábavou a nikdy neaspirovaly na něco jiného. Proto jsou veškeré recenze kritizující nelogičnost děje mimo. Ano, tato pomatenost je právě to zábavné. Komu to nesedí, nikdo ho nenutí se koukat či číst.

Film Aristokratka ve varu je pro mě příjemným počinem v tomto pochmurném nezimním a nejarním období. Pokud tedy máte rádi lehký slušný humor, film je tu pro vás, stejně tak i knižní série.

PS: Jen mi ve filmu trošku chybělo, že Deniska nespala v rodinné hrobce a nenosila neustále brnění, tak třeba příště.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz