Hlavní obsah

Na naší politické scéně chybí někdo, kdo si na nic nehraje aneb Piráti ztratili své kouzlo

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Iván Tamás, Pixabay

Skoro všichni politici u nás se chovají jen podle toho, aby je občané volili a ne aby udělali něco prospěšného pro stát. Štve mě, že tu není nikdo, kdo by si na nic nehrál a byl upřímný.

Článek

Krajské volby totálně projeli Piráti. Nedokázali znovu oslovit své potenciální voliče, jejich kouzlo se ztratilo. Je mi to líto, mám je ráda. Piráti, jako jediná strana u nás byli svým přístupem pro voliče atraktivní - svou dravostí a nadšením, přinášeli do naší politiky svěží vítr. Bohužel se ztratili, zapadli a nedokáží se prosadit. Možná za to může málo zkušeností s vrcholnou politikou, naivita a nejasný cíl čeho vlastně chtějí dosáhnout.

Je to smutná podívaná, někdo energický s jasnou vizí moderního, fungujícího a zeštíhleného státu tu chybí. Všichni jen slibují, jak všem přidají, jak se všichni budou mít náramně, ale zapomínají na realitu, kdy se náš neefektivní stát pomalu potápí v množství nesmyslné byrokracie a dluhů.

Současná pětikoalice slibovala, jak náš stát z dluhů vytáhne, jak nás opět nasměruje ke hladině, k zodpovědné politice. V tomto směru zklamala. Státní dluh na příští rok bude opět extrémní a ještě se musíme modlit, aby snad nepřišly další tragické povodně nebo jiný extrém počasí a nemuselo se sahat znovu ještě hlouběji do prázdných kapes.

Chce se mi z tohoto nezodpovědného hospodaření státu křičet a je mi z toho zle. Proč tu není někdo, kdo tu chce opravdu udělat hloubkovou revizi našeho rozpočtu a nasměrovat stát do kladných čísel? Neučíme snad i malé děti, že nemají žít na dluh, mají se chovat finančně zodpovědně a mají mít finanční rezervu? Stát tohle dělat nemusí? Když na něco nemám, tak holt mám smůlu. Pokud něco opravdu chci, zvednu si příjmy - najdu si další práci, neboli u státu budu muset udělat revizi svých příjmů a případně bohužel zvýšit daně. Tečka.

Naposledy jsme měli vyrovnaný rozpočet v roce 2018, kdy jsmě byli téměř 3 mld v plusu. Od roku 2019 kdy bylo u vlády hnutí ANO a na ministerstvu financí Alena Schillerová se státní rozpočet radikálně propadl a nebylo to jen vlivem covidu, vláda prostě začala nesmyslně rozhazovat, i když na to neměla, např. zrušení superhrubé mzdy, dárečky důchodcům a přidávání všem, bez jakéhokoli navýšení příjmů a bez vybudování finanční rezervy na horší časy.

Rok 2020 -367 mld Kč

Rok 2021 -420 mld Kč

Rok 2022 -360 mld Kč

Rok 2023 -229 mld Kč

Je to hnus. Na pořádnou opravu státního rozpočtu není od politiků síla ani shoda.

Nikdo z politiků vám upřímně nepřizná, že jsme v loji. Stejně jako vám nepřiznají, že volby byly pro vládu propadák.

Jediným světýlkem byla Česká pirátská strana, která se snažila alespoň na volby nějak reagovat a její vedení odstoupilo. Nejsem si jistá, zda to bude k záchraně strany stačit, zejména poté, co se událo během úterního zemětřesení.

Předsedovi vlády došla trpělivost s Ivanem Bartošem, který nedokázal připustit problémy s digitalizací stavebního řízení. Dle zprávy expertů je tato digitalizace zcela pohnojená a je obtížné ji dát vůbec nějak do kupy. Právě kvůli tomu se rozhodl ministerský předseda Ivana Bartoše odvolat. Místo přiznání chyby a sypání si popela na hlavu začal Ivan Bartoš uraženě kopat kolem sebe a zbytek Pirátské strany stáhl do bahna obviňování s sebou. Nikdo Piráty z vlády nevyhazuje, ale oni se vyhazují sami, nesmyslně. Jako malé děti kydají hnůj na své spolupracovníky z vlády a není to vůbec hezký pohled. Petr Fiala Pirátům odvoláním Ivana Bartoše urazil ego.

Pokud opravdu Piráti zabškle z vlády odejdou, je to pro ně dle mého názoru úplná konečná. Jediná šance na záchranu Pirátské strany je zůstat ve vládě, hodit Bartoše přes palubu a dosadit na ministerstvo pro místní rozvoj a digitalizaci někoho nového, manažersky schopného a tu zatracenou digitalizaci stavebního řízení dotáhnout do zdárného konce. Umět říct na rovinu: „Bartoš to nezvládl, ale jako strana se na to nevykašleme a dotáhneme to.“ Utíkat od rozdělané práce se nedělá. A pokud to udělají Piráti, kteří mají digitalizaci státu jako hlavní cíl, tak můžou stranu rovnou zrušit.

Ještě k té slavné digitalizaci. Hlavní chybou digitalizace stavebního řízení bylo podle mě to, že vypustili do světa něco, co není dostatečně ozkoušené a není zcela funkční. Pokud systém není 100% připraven, tak ho přeci nepustím do provozu. Tohle udělat programátoři v soukromém sektoru, tak letí na hodinu. Nerozumím tomu. Dokud systém nefunguje, tak to ven nejde a termín spuštění se odloží do doby, kdy se to vychytá. Ne? Jestli tohle Ivan Bartoš dovolil, tak ministrem opravdu nemá být.

Zkrátka achjo.

Chtěla bych u nás konečně vidět nějakou fajn politickou stranu, která umí veřejně přiznat i prohru a průšvih, ale umí se z toho poučit a z boje neuteče. Umí oslovovat voliče všech věkových skupin a jednoznačně reprezentovat svoje cíle. Je proevropská, protože v Evropě jsme a je naším zájmem chtít Evropu silnou a prosperující. Myslí na budoucnost, chce se chovat zodpovědně vůči dalším generacím - ohledně státního rozpočtu, či ohledně ekologie a ochrany klimatu, ale není naivní a bere v potaz i ekonomickou stránku věci, abychom byli konkurenceschopní v rámci světa. Zabývá se i bezpečností otázkou a bojuje proti lžím a záměrným dezinformacím. A je prostě fajn a sexy. Piráti takoví byli, ale bohužel vyčpěli, stala se z nich neschopná parta, která nyní kope kolem sebe jako uražené malé dítě.

Jejich strana je rozčvachtlá a neefektivně fungující - sice super, že můžou všichni členové pořád o něčem rozhodovat, ale mít nějaké funčkní efektivní představenstvo také není od věci. Sexy zkrátka už moc není. Neumí se prodat, neumí realizovat své sliby. Asi by to měli zapíchnout a zkusit rozjet něco nového, nebo velmi pravděpodobně budou následovat do věčných lovišť Zelené, či Věci veřejné. Po zkažené digitalizaci stavebního řízení se cejchu neschopnosti už nezbaví. Piráti už nemají budoucnost. Škoda.

zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz