Hlavní obsah
Automobily a vozidla

Nešvary řidičů: Připojovací pruh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: freestocks-photos, Pixabay

Připojovací pruh je pro mnohé řidiče záležitost postrádající smysl, zásadně ho nevyužívají a zařazují se do průběžného pruhu ve šnečí rychlosti.

Článek

Bydlíme v blízkosti dálnice a velmi často ji využíváme. Jak jsem vysledovala, jen málokdo umí správně použít připojovací pruh.

Připojovací pruh u dálnic slouží k nabrání potřebné rychlosti a snazšímu zařazení do pruhu průběžného. Po nabrání správné rychlosti není nutné nikoho v průběžném pruhu omezovat, nikdo nám nemusí uhýbat.

Řidiči jedoucí po dálnici - v průběžném pruhu, nemají povinnost dávat přednost autům přijíždějícím připojovacím pruhem. Nemají povinnost pouštět ani kamiony, ač jsou sebevětší. Někteří řidiči si tohoto nejsou vědomi a se sebevědomím větším než jejich náklaďák, se snaží do průběžného pruhu prostě natlačit a přinutit ostatní řidiče „násilím“ uhnout. Pokud je dotyční pustit přeci jen odmítnou, jsou častokrát agresivní, blikají a ukazují celému světu, jaké jsou jedničky.

Jak jednoduché by to bylo, kdyby tito lidé využívali připojovací pruh v jeho maximální délce a najeli na dálnici v rychlosti srovnatelné s ostatními zde jedoucími vozidly.

Většina řidičů, se kterými se setkám, jsou opravdu zatvrzelí odmítači připojovacího pruhu, jinak si to neumím vysvětlit. Jen výjimečně potkám někoho, kdo se připojovákem opravdu pořádně rozjede, využije ho a na pohodu se zařadí.

Většinou jedu za někým, kdo pomalu ještě přibrzdí, když se blíží nájezdem k dálnici. V padesáti přejede ještě plnou čáru a hupky dupky na dálnici. Je pěkné, že tam nikdo v tu chvíli nejede, ale co já? Nejjednodušší je takovéto řidiče připojovákem podjet, předjet a zmizet v dáli a nebo, pokud je volno, najet za nimi, objet levým pruhem a opět zmizet v dáli.

Nevím, proč se tito lidé připojováku tolik bojí a proč se nechtějí pořádně rozjet. Mám pro ně novinku, pokud by se náhodou na konci připojováku nedokázali zařadit do průběžného pruhu, což se v 99 % případů nestane, tak se nárazu do zdi opravdu bát nemusí, zeď tam není.

Zdroje:

https://www.bezpecnecesty.cz/cz/bezpecna-jizda-v-aute/pripojovaci-a-odbocovaci-pruh#google_vignette

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz