Hlavní obsah
Lidé a společnost

Nešvary řidičů: Umění blikání

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: SplitShire, Pixabay

Rozmohl se nám tu takový nešvar. Řidiči neumí blikat. Neví jak a kdy se blinkry používají a uvádí tak své okolí do nepříjemných situací.

Článek

Někteří lidé mají pocit, že jsou středobody vesmíru. Asi je v tom již od raného mládí utvrzovali rodiče a nevyvedlo je z tohoto mylného dojmu ani jejich pozdější okolí.

Při setkání s takovýmto sebestředným člověkem si o něm můžeme myslet své, nikterak nás jeho chování neohrožuje na životě, většinou. Jinak je tomu za volantem. Setkáte-li se v provozu s podobným individuem, které se domnívá, že přeci blikat nemusí, protože všichni ví, kam chce jet, tak jsou životy ostatních kolemjedoucích a jdoucích ohroženy.

Všechna auta jedoucí po silnicích, která jsou technicky způsobilá, mají funkční blinkry. Nemusí se do nich ani dolévat kapalina, aby fungovaly, ani nejsou příplatkovou výbavou. Opravdu.

Platí to i pro řidiče BMW.

Mnozí lidé o blinkrech a jejich funkci něco tuší, ale buď už zapomněli, jak je správně používat, či snad v autoškole správně neposlouchali, a nebo zrovna chyběli.

Je vcelku známé, že se blinkry používají při přejíždění z pruhu do pruhu, při záměru zastavit, či něco objet nebo při opouštění kruhového objezdu.

Nebezpečné křižovatky

Co však dělá velké obtíže, jsou křižovatky. Zejména ty, kdy hlavní silnice nevede rovně. Mnozí mají nepochopitelně zapsáno v mysli, že při jízdě po hlavní, která na křižovatce zatáčí, se prostě nebliká. Neopouští přeci svůj jízdní pruh. Jenže to je špatně.

Pokud hlavní silnice na křižovatce vede např. doleva, ale lze jet i rovně a doprava na vedlejší silnice, je nebezpečí kolize s dalšími auty velmi vysoké. Auto jedoucí doleva po hlavní musí blikat doleva. Pokud nebliká, znamená to, že jede rovně do vedlejší. Pokud by blikalo doprava, znamená to, že jede doprava na další vedlejší. Tak jednoduché to je. Vše nám sdělí dodatková tabulka vyobrazující křižovatku. Jak je to nakreslené, tak se bliká.

Blikání pozdě

Druhým velmi oblíbeným nešvarem ohledně blikání je odbočování z hlavní silnice. Nevím, proč mají mnozí zafixováno, že se bliká na poslední chvíli.

Jedou si, jedou a ví, že budou chtít támhle do té další ulice zatočit. Hezky si přibrzdí a až při otáčení volantem, jen tak mimochodem, zapnou blinkr, aby se snad neřeklo. To je od nich hezké, ale dát vědět ostatním o záměru odbočit, je vhodné předem, než se začne brzdit. Ať ti za vámi ví, proč brzdíte.

Správné používání blinkrů je zkrátka velmi důležité. Je základem bezproblémového pohybu po komunikacích.

Zdroje:

https://www.tipcars.com/magazin/nase-tema/ridicska-etiketa-blinkr-jednoducha-vec-kterou-kazdy-druhy-pouziva-spatne-2022110.html

https://www.autoskolazelena.cz/obecne-oblibene-omyly.php

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz