Hlavní obsah
Názory a úvahy

Referenda ohledně celostátních záležitostí nejsou chytrá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: martaposemuckel, Pixabay

Referendum se mnohým může zdát skvělým nástrojem, jak dát šanci obyčejným lidem rozhodovat o důležitých státních záležitostech. Proč to ale opravdu není dobrý nápad?

Článek

Lidé jsou snadno zmanipulovatelní.

Referendum je super věc, ale zejména by se mělo týkat lokálních věcí, kterým lidé v okolí rozumí a chápou čeho se týkají. Třeba: Postavíme dětské hřiště na volném pozemku a nebo parkoviště? Lidé žijící v okolí dobře ví, o co se jedná, jaké se toho týkají problémy, zkrátka problematice rozumí.

Otázkám celorepublikovým s nadnárodním dosahem většina lidí nerozumí. Má o tom nějaké povědomí, něco si o tom myslí, ale rozhodně, pokud nejsou odborníky na dané téma, tomu dostatečně nerozumí. A pokud tomu dotyčný nerozumí, nechá si od kohokoli cokoli nabulíkovat. Pak se v referendu rozhoduje podle subjektivních informací od nějakého Pepy nebo Lojzy a je velmi pravděpodobné, že to budou spíš nesmysly než nějaká ověřená fakta.

Otázkám referend se věnuje už nějaký čas strana SPD. Myslím si, že se už celkem proslavila svým nadšením o pořádání referenda o vystoupení z EU či z NATO. Nemyslím si, že je to geniální nápad.

Jak slavně dopadlo vystoupení Británie z EU na základě referenda, asi nemusím připomínat. Hurá akce typu referendum pro nadnárodní otázky moc dobře nedopadají.

Ať už je EU jakákoliv, má ve světě nějaký hlas. Má téměř 450 mil obyvatel, to je skoro půl miliardy! Není to jen maličké uskupení, které kdokoli odkopne do kouta. Být jeho součástí je velká výhoda. Můžeme se spolupodílet na rozhodování o budoucnosti Evropy. Nejsme zkrátka na všechno sami.

Kdyby se konalo referendum a lidé by rozhodli, že vystoupíme, že odejdeme z EU? Nejen, že bychom přišli o evropské peníze, kterých k nám za těch 20 let přiteklo velmi mnoho, ale i náš obchod by dostal pořádně za uši. Myslím si, že tohle silné hospodářské propojení a volný trh si mnoho zastánců odchodu z EU neuvědomuje. Spadli bychom na … ústa.

Vystoupit z NATO? Proč? Komu NATO vadí? Rusku. Rusko se Severoatlantické aliance bojí. Je naštvané, že se mnohé země dostaly z jeho vlivu, že na ně v podstatě nemůže.

Jestli lezeme Američanům do zadnice? Milionkrát radši polezu do zadnice Američanům než Rusům. Jeli byste na dovolenou do USA nebo na Sibiř? Asi tak.

Kdyby se u nás pořádala takto důležitá referenda, bylo by to s námi nahnuté. Vnější vlivy by investovaly mnoho sil, aby nás ze spárů EU a NATO dostaly, a proč? Abychom byli zas ten maličký stát, na který si může každý dovolovat a na který se ostatní zhluboka … vykašlou. Tak jako před druhou světovou válkou.

Aktuálně s otázkou referenda přišlo hnutí ANO. Jednalo by se o referendum o přijetí eura a korespondenční volbě. Je to podle mě nesmysl. Korespondenční volbu chtělo ještě nedávno i hnutí ANO, proč otočilo, je nasnadě. Češi dočasně pobývající v zahraničí ANO nevolí, tudíž, když nebude tato možnost, aspoň je to nepřipraví o další křesla u korýtek.

A referendum o přijetí eura? K čemu? Nezavázali jsme se náhodou vstupem do EU euro přijmout? Tak proč o tom hlasovat? Česká měna se supr věc, jsme na ni zvyklí, ale nepřineslo by euro víc výhod než nevýhod? Slováci mají euro už 15 let a nestěžují si.

Mám české peníze ráda, ale pokud jsme se k něčemu zavázali, tak by bylo asi fajn svůj závazek konečně dodržet. Aspoň bychom si na dovolenou po Evropě nemuseli měnit peníze, euro je už i v Chorvatsku, opravdu.

Nechme o důležitých věcech rozhodovat politiky, dali jsme jim zodpovědnost, tak ať ji mají.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz