Hlavní obsah
Názory a úvahy

Skončeme s anonymními účty na sociálních sítích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Gerd Altmann, Pixabay

Lidé žijí na sociálních sítích v iluzi anonymity a chovají se jako z řetězu utržení. Malé děti se pouští do vod internetových sítí a nikdo se o ně nestará.

Článek

Sociální sítě jsou marastem současné doby. Zakomplexovaní lidé vypouštějí na sociálních sítích své přetlaky a žijí v domnění, že na internetu se může cokoli, že ta síť všechno snese. Nadávají, urážejí a chovají se tak, jak by si ve skutečnosti tváří v tvář nikdy netroufli. Dělají ramena a přitom jsou to jen ubožáci. Je jednoduché napsat pár větiček se svým nevybíravým názorem a poplácat se za to na rameni, jaký jsem to ale borec a nenést za své hulvátské jednání žádné následky.

Co kdyby ale byly účty na sociálních sítích podmíněné ověřením identity? Co kdyby nebyly anonymní? Každý by tam byl sám za sebe. Falešné účty by nebyly. Ověření bylo podmíněno např. bankovní identitou a věkem? A malým dětem by tak sociální sítě nebyly vůbec přístupné.

Pokud by měly děti přeci jen touhu být v nějakém sociálním kontaktu přes internet, existovala by nějaká dětská alternativa, která by byla více korigovaná a hlídaná - proti sdílení násilí, úchylákům apod…

Porno také není pro děti a všichni to berou. Proč se o vhodnosti sociálních sítích pro děti také nevedou nějaké seriózní debaty? Jsou sociální sítě vhodné pro malé děti, puberťáky? Nepřevažují v tomto věku spíše negativa sociální sítí? Nemají děti žít se svými vrstevníky spíš v realitě? Děti nemají dostatek zkušeností a znalostí, aby věděly, jak se v tomto prostředí chovat. Závislost, deprese z pocitu méněcennosti, nesmyslné nebezpečné výzvy, podvodníci a úchyláci. Pokud na ně rodiče s nějakým dohledem kašlou, dělají si tam, co chtějí a jsou na sítích každý den x hodin, je to dobře?

Sociální sítě si žijí svým vlastním životem bez jakékoliv větší regulace. Majitelům sítí to vyhovuje, sosají si o uživatelích užitečné informace, mají je naservírované jako na podnose a to už od mládí. Mohou jim zobrazovat obsah jaký uznají za vhodné, mohou je tím lehce manipulovat, aniž by si toho dotyční všimli a solidně jim to vynáší. Co s tím?

Je dobře žít více ve virtuálním prostředí než v tom reálném? Dělá to lidem a dětem dobře? Jsou na tom psychicky a fyzicky líp než předchozí generace, která žádné sociální sítě neměla?

Otázka sociálních sítí mě začíná stále více zajímat, zejména s ohledem na mé děti, které v žádných těchto sítích prozatím neuvázly, naštěstí jsou na to ještě moc malé.

Ale už školní děti pod vlivem sociálních sítí žijí a jsou na ně vyvíjeny neadekvátní tlaky okolí, které bohužel končívají i tragicky. Jsou lehce zmanipulovatelné a svět dospělých sociálních sítí by jim dle mého názoru měl být zapovězen, alespoň do určitého věku. Do doby než získají krapet rozumu a budou se na internetu chovat zodpovědněji, opatrněji. Budou si vědomi všech rizik, které sociální sítě představují a pochopí podstatu, jak fungují a jaký na ně mohou mít vliv.

Osobně jsem ráda, že se mě sociální sítě dotkly až s plnoletostí. Dříve nic takového nebylo. Když jsem si základala první profil na sociální síti, už jsem trošku tušila, že není dobré o sobě se všemi vše sdílet, všem všechno věřit, či brát dokonce sociální sítě jako regulérní zdroj informací.

Za našim mladých let, když býval svět jako květ, žádné sociální sítě nebyly, bylo ICQ a Skype, kde jsme měli kamarády na pokec, nebo existovaly stránky, na kterých se dalo pokecat na různé témata. Byli Lide.cz, Spoluzaci.cz nebo taky pro dětičky Alik.cz. Lide.cz byly nedávno jejich majitelem pro nevyužívání zrušeny, Alík ještě pořád existuje, ale, že by ho navštěvovaly davy lidí?

Velmi se divím, že sociální sítě nejsou pro děti nikterak regulovány. Děti jsou vypuštěny na dospělácké sociální sítě a často se setkávají s nehezkým chováním. Existují vůbec nějaká doporučení, jak s dětmi k sociálním sítím přistupovat? Učí se o těchto nebezpečích ve škole? Učí se tam vůbec něco o současném světě?

Zpět ale k té anonymitě. Proč chtějí být lidé na internetu anonymní a jsou vůbec? Někteří chtějí být anonymní, aby dělali ramena a jiní si dělají falešné účty, aby ostatní podváděli. Proč by jinak někdo potřeboval být na sociálních sítích anonymní?

Takový Facebook je s podvodnými profily zahlcený ve velkém a nikdo s tím nic nedělá. Když má nějaká známá osobnost oficiální profil, není problém nalézt x dalších profilů hrajících si na daného člověka a proč? Pro srandu králíkům to asi nebude.

Opravdu chceme mít sociální sítě zahlcené podvodníky? Co chceme svou anonymitou na internetu před světem skrývat? Chceme, aby se děti navolno pohybovaly po sítích a nechaly se vším manipulovat?

Myslím si, že ani jedno dobře není.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz