Hlavní obsah
Rodina a děti

Sourozenec není chůva

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Joshua Choate, Pixabay

Bylo by hezké, kdyby si rodiče dvou a více dětí uvědomili, že starší sourozenec není chůvou.

Článek

Mít více dětí je pro rodiče pohodlnější. Děti se spolu zabaví a vy máte čas i na něco jiného než jen vymýšlení programu pro dítě.

S příchodem druhého dítěte do rodiny se život toho prvního radikálně změní. Z pohodlné pozice jedináčka, který má veškeré hračky a pozornost pro sebe se stává ten starší a údajně moudřejší sourozenec.

Při necitlivém přístupu ke staršímu dítěti se lehce může místo sourozenecké lásky objevit nenávist. Nenávist k někomu, kdo prvorozenému sebral výsady a ještě k tomu musí rodičům s péčí o bráchu nebo ségru pomáhat.

Někteří rodiče mají pocit, že starší děti musí s péčí o ty mladší pomáhat přeci kvůli tomu, aby se naučili zodpovědnosti. Zapomínají však na fakt, že rodiči jsou tu oni a ne děti.

Není zkrátka dobré, aby starší sourozenec měl každou chvíli na krku toho mladšího, aby na něj byla hozena zodpovědnost, aniž by o to stál. Každou chvíli muset na toho mladšího dohlížet, i když zrovna vůbec nechce.

Proč by dítě mělo nést už od svého útlého dětství zodpovědnost za druhého? Být nuceno nahrazovat rodiče? Ono je snad tím rodičem?

Snad úplně nejhorší, co mohou rodiče svým starším dětem udělat, je připravit je nucenou péčí o mladší sourozence o volný čas, kamarády a v podstatě o celé dětství.

Pomoc rodičům s péčí o mladší sourozence by měla být pouze dobrovolná a nezabírat dětem veškerý volný čas. Děti rodiči nejsou, ony si děti nepořizovaly.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz