Hlavní obsah
Lidé a společnost

V zajetí depresivních zpráv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Anemone123, Pixabay

Lidé propadají beznaději a depresím kvůli budoucnosti. Velmi k tomu přispívají zprávy, které nás neustále obklopují. Psát pozitivní zprávy netáhne.

Článek

Je začátek února, a i když je nadprůměrně teplo, na příjemné jaro a léto si nejspíš ještě počkáme. V tomto období toho na práci tolik nebývá. Vánoce jsou pryč, Velikonoce až za nějaký ten pátek a práce venku pomálu. Na výletování to také ještě není.

Mnozí proto brouzdají po vodách internetových a nacházejí jen samé depresivní zprávy. Česko je nejhorší v inflaci, zadlužení, drahotě. Globální oteplování je strašné, zanedlouho všichni zemřeme. Napětí ve světě neustále roste, bude jaderná válka, všichni zemřeme. Támhle a tuhle došlo ke smrtelné nehodě, támhle někdo někoho zabil. Všude se šíří nenávist a beznaděj.

Není se čemu divit, že lidé optimismem nehýří. Necháváme se jen a jen děsit. Je ale opravdu všechno tak strašné? Proč nepřevládají na internetu naopak pozitivní zprávy, které by nám dodaly alespoň trošku toho optimismu? Dají se vůbec někde nějaké pozitivní zprávy nalézt?

Co se u nás daří? Je něco dobrého třeba i na té zlovolné EU? Na naší strašné vládě? Do čeho se u nás investuje, co se rozvíjí, co se plánuje? Co se kde pozitivního událo? Opravdu nikde nic?

Je jasné, že svět není jen zalitý sluncem, lidé jsou frustrovaní, rozmáhá se všude násilí. Je potřeba ale vše přičerňovat víc, než je to nutné?

Proč není v internetovém zpravodajství více pozitivních zpráv?

Pokud trošku pohledáte, najdete leda tak zprávy o zvířátkách. A to není mnoho.

Depresivnímu pohledu na svět přispívají i naši drazí politici. Místo toho, aby spojili síly a snažili se udělat naši zemi lepší a modernější, dohadují se, jak malé děti.

I když byl minulý režim sám ve své podstatě nehezký, lidé alespoň neměli deprese z čtení novin. Dočetli se tam naopak o tom, jak jsme skvělí a úžasní, jak se co daří a ne, že všichni umřeme. Svět v té době také nebyl zalitý sluncem, alespoň však zprávy k chmurným náladám nepřispívaly.

Novináři se na více pozitivních zpráv nezaměřují, neštěstí bohužel táhnou víc.

Jak se tedy zbavit negativních zpráv? Asi nejjednodušší bude dát si digitální detox. Nesledovat internetové zpravodajství, nesledovat televizní noviny. Pustit si nějaký hezký film, jít si provětrat hlavu, zahrát si nějakou společenskou hru se svými blízkými. Zahodit telefony někam do daleka a raději se naučit rozhlížet kolem sebe a hledat kolem sebe pozitivní věci. Naučme se chovat pěkně k lidem ve svém okolí a ono to na tom světě přeci jen nějak ještě půjde.

Vždyť je na tom světě vlastně hezky.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz