Hlavní obsah
Názory a úvahy

Za všechno špatné může Fiala, nebo ne?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Abbat, Pixabay

Najít si obětního beránka je základ státu. V současnosti je volba jasná, neschopný a strašný Fiala!

Článek

Podzim roku 2021 změnil Českou republiku. Volby nevyhrálo hnutí ANO, které působilo v čele státu čtyři léta, ale slepenec stran SPOLU. Polovina národa se radovala, druhá truchlila.

A začalo panování pětislepence. Zpočátku to vypadalo dobře, covid byl pomalu ale jistě na odchodu a další budoucnost zdála se býti zalita sluncem.

Avšak, únor 2022, den 24. způsobil zemětřesení. Rusko vtrhlo na Ukrajinu. Zatoužilo tam navrátit svůj vliv násilím. Narazilo. Ukrajina prvotní náraz ustála a se stále vzrůstající podporou demokraticky smýšlejících zemí se brání dodnes.

Nikdo to nečekal. Všichni opilí štěstím, že covid odchází, dostali další pěstí. Kvůli astronomickým cenám za ropu, plyn a elektrickou energii vše začalo velmi rychle zdražovat. Mnozí podnikavci navýšili při té skvělé příležitosti ceny ještě o trošku víc, než bylo nutné, aby si konečně namastili kapsičky.

A co teď s tím? Po celkem úspěšném předsednictví EU se pozornost vlády konečně začala ubírat zpět k vnitrostátním problémům. Lidé kvůli všemu tomu zdražování nevěděli, jestli si náhodou nemají začít peníze tisknout.

Zoufalí obyvatelé naší domoviny se chytali stébel, které jim nabízely pozoruhodné postavičky. Lidičkové zadlužení, v exekucích, adorující východní antidemokratický systém a ponoukající přihlížející k výzvám k nesmyslné demisi vlády.

Vláda, slepenec, se jistě snažila, jak mohla. Najít shodu mezi pěti uskupeními určitě nebyl žádný med. Stropy na energie, různé podpůrné dávky… Kde ale vzít na všechnu tu pomoc peníze, když předchozí vláda peníze na horší časy prošustrovala?

Pro aspoň trochu udržitelné finance si vláda vymyslela konsolidační balíček. Balíček je jistě velkým kompromisem pro všechny strany pětislepence. Je úplný zázrak, že něco takového všech pět stran dalo opravdu dohromady.

Úplný zázrak je vlastně celá tato slepená vláda. Zázrak, že dokáže fungovat, dokáže, i když nedokonale, řešit problémy, které nás trápí. Za tento zázrak, si myslím, aspoň malé uznání nenáviděný předseda zaslouží.

Pročpak je vlastně předseda vlády tak hrozně nenáviděnou osobou? Proč je vláda označovaná za nejhorší vládu pod sluncem a možná i ve vesmíru? Opravdu je v této komplikované a náročné době tak hrozně neschopná?

Jak by asi vypadala vláda hnutí ANO, kdyby dnes bylo u moci? Nechci vidět ty zmatky a ostudu kolem předsednictví EU, zmatky kolem řešení krize kvůli válce na Ukrajině, a to naše další monstrózní zadlužení směřující k osudu Řecka.

Tuším, proč je tato vláda tak nenáviděná, spolu se svým předsedou. Je nenáviděná, protože ji opozice nenávidí a umí to velmi propagovat. Místo konstruktivních návrhů na zlepšení najela na systém obstrukcí. Velmi by mě zajímal celkový účet, za těch mnoho dní a nocí obstrukcí v poslanecké sněmovně, které má opozice na svědomí. Vyúčtovat a paušálně strhávat z platu, to by koukali.

Může teda za to všechno špatné Fiala? Může za neutěšený stav veřejných financí, který vláda už přebírala? Může za válku na Ukrajině? Může za zdražování?

Může leda tak za to, že vláda neumí prodávat své úspěchy, vysvětlovat nepopulární kroky a nechává se navenek překřikovat od kritické, obstrukcemi posedlé a zakomplexované opozice.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz