Hlavní obsah
Názory a úvahy

Reálné zdanění e-cigaret se rychle blíží: jak (ne)bude fungovat v praxi?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Unsplash

Zdanění náplní do e-cigaret platí v Česku od začátku ledna. Reálně ho ovšem nikdo ze zákazníků zatím nepocítil, stále je totiž možný doprodej nezdaněných výrobků. Od října se již budou smět prodávat jen výrobky okolkované – a samozřejmě mnohem draží.

Článek

To, co si tvůrci daní neuvědomují, jsou rozdíly na trhu s e-cigaretami. Jedna část uživatelů (vaperů) si kupuje náplně a svá zařízení dobíjí a naplňuje. Samostatnou částí jsou ovšem i tzv. jednorázové e-cigarety, o kterých se vede velká odborná debata v mnoha zemích. Jen v Česku se jich ročně prodají doslova miliony. Jsou rychle spotřebovány, neekologicky odhazovány a jsou dostupné prakticky kdekoliv. Je rovněž pravda, že jsou nadprůměrně atraktivní u rizikových skupin, zejména u dětí a mládeže. Bylo by logické, že blížící se daň toto zohlední a bude napomáhat celý problém nějak řešit.

Schválená daň ovšem logická není. Ministerstvo financí, vláda a poslanci schválili systém, který náplně zdaňuje plošně. Neřeší, jak vysoká je v nich koncentrace nikotinu a ani nedělá rozdíl v tom, zda si uživatel kupuje jen náplň, nebo e-cigaretu jednorázovou. Důsledkem této „jednoduchosti“ je to, že zatímco pro jednorázová zařízení se silně koncentrovaným a malým obsahem je daň v porovnání s cenou zanedbatelná, pro uživatele kupující jen lahvičky bude drastická. Úplně pod stůl pak padla snaha o „snižování škodlivosti“, ačkoliv se k tomu vláda zavazuje ve svém programu i v koncepčních dokumentech.

Zdaněny budou dokonce i ty náplně, které žádný nikotin neobsahují. Je přitom nad slunce jasnější, že si Češi najdou řešení a budou si potřebné látky kupovat pod jiným označením. Dani se tak vyhnou a zároveň vznikne zdravotní riziko, co si vlastně do svého vapovacího zařízení dají. Originální náplně jsou testovány, ověřovány a hlídány, zato „potravinářskou příchuť“ se stejným složením nikdo dosud neřešil. Stát to kupodivu vůbec nezajímá.

Daň se na současné výši ovšem nezastaví. Už v příštím roce se dále zdvojnásobí, aby patřila k nejvyšší v EU, od ledna 2026 bude asi úplně nejvyšší. Běžné balení pěti lahviček náplní s nikotinem bez příchutě nyní stojí 250 korun, za rok a půl bude ovšem stát 700 korun. A jednorázová e-cigareta, která nyní stojí 150 korun, zdraží za tu dobu o daň ve výši 18 korun.

Uživatel doplňovaných zařízení tedy buď přejde na jednorázová, nebo si náplně umíchá sám, popřípadě si je načerno doveze odkudkoliv z ciziny. Anebo – což by bylo nejhorší – se může vrátit k cigaretám klasickým. Stát tedy každopádně prodělá. Buď přijde o dosavadní výnosy z celého prodeje, nebo si zadělá na solidní zdravotní rizika u všech ostatních. Celkový výnos daně je přitom fiskálně zanedbatelný, a to mluvíme o číslech, která si ministerstvo slibuje. Realita bude ještě nižší.

Řešení samozřejmě existuje. V mnoha zemích, kde daň platí, zákon řeší koncentraci nikotinu. Silné náplně jsou prostě zdaněny víc než ty slabé (i chystaná evropská směrnice je tak plánovaná) a výše daně tam odpovídá tomu, aby se celý sektor nesesypal jako domek z karet. Každý odborník, včetně lékařů a adiktologů, totiž vládě už dávno říká, že vaping škodí o 95 % méně než klasické kouření tabáku. Pokud nabídka e-cigaret zmizí, lidé se vrátí k tomu, co znají a s čím se snažili přestat: k cigaretě.

O tvrdých dopadech daně zatím na veřejnosti nikdo nemluví, protože není vidět. Až se v září téma objeví, téměř milionu českých vaperů dojde, co se loni na podzim vlastně vymyslelo. Budou se divit a budou naštvaní. Vláda, která to dopustila, je bude rok nato u voleb žádat o hlasy. Je vidět, že strategické myšlení tu chybí nejen v oblasti daní…

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám