Hlavní obsah
Názory a úvahy

Někdo něco napsal na internetu a já si to vzal osobně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Andrea Piacquadio - Pexels

Lidé se na sociálních sítí mění. To, co tolerujeme v běžném životě, si často nenecháme líbit na internetu. Otázkou však zůstává, jestli opravdu musíme na vše reagovat.

Článek
Lidé berou všechno osobně. Myslí si, že se svět točí kolem nich, zejména na Twitteru. Nikomu konkrétnímu netweetuji, prostě jen tweetuji. Nevím, kdo mě sleduje. Mám 12 milionů sledujících. Mohou mě sledovat, aniž bych o tom věděl, rozhodnout se, že si přečtou můj tweet, a pak si to vezmou osobně. Je to jako jít na náměstí, vidět velkou nástěnku s nápisem „Lekce hry na kytaru“ a říct: „Ale já ku*va nechci hodiny kytary! Tady je dokonce číslo. Dobře, zavolám tam. Dáváte hodiny kytary? Já ku*va žádnou nechci!“ Fajn! Nebylo to pro vás. Prostě jděte dál. Nedělejte si s tím starosti.
Ricky Gervais - Humanity

Tento citát Rickyho Gervaise je v dnešní době mnohem aktuálnější, než kdy dříve. Je úplně jedno, o čem se rozhodnete psát, komu je to určeno a jaký je skutečný význam vašeho sdělení. Vždy se najde někdo, kdo s vámi bude bytostně nesouhlasit a udělá vše pro to, aby vám to dal najevo.

Tyto osoby řadím do tří kategorií podle jejich prostředků, které používají, aby dokázaly svojí nadřazenost nad vámi.

Chronický radič/vysvětlovač

Jistě si i vy vzpomenete na situaci, kdy jste něco vyprávěli, popisovali svoje vlastní pocity, zážitky a zkušenosti a z ničeho nic se objevil člověk, který absolutně ignoroval vaše sdělení a zaměřil se pouze na jeden konkrétní detail, který byl absolutně irelevantní k danému tématu, aby vám oznámil, že to děláte vlastně úplně blbě.

Originální Tweet: Včera jsem byl ve Starbucks a nějaká paní do mě vrazila, ani se neomluvila, něco zahudrovala a ještě na mě ukázala prostředníček. Některé lidi fakt nepochopím.

Odpověď: Nechápu, jak někdo v dnešní době může chodit ještě do Starbucks, vždyť se to nedá pít, ani to není kafe, ale obarvená voda. Zkuste si zajít do pravé kavárny XY.

Jak by řekl Horst Fuchs: „Jednoduše geniální!“. Nejen, že respondent autorovi řekl, že je vlastně nižší forma života, protože pije Starbucks, ale zároveň tím upevnil svojí dominantní pozici mesiáše, který přináší jedinou správnou kavárnu, ve které shodou okolností pije i on. Ignorace sdělení příspěvku už je pouze takový malý bonus. Ale jakou bude mít tato odpověď reakci? Zajde si autor do kavárny XY? Asi těžko.

Sociální údržbář

Znáte to, čas od času se něco nepovede, něco se rozbije, nebo nefunguje.Pokud nejste přímo manuálně zruční, využijete pomoc specialisty, který vám pomůže s opravou. Sociální údržbář je vlastně takový opravář postů sociálních sítí. Akorát svojí práci dělá zadarmo, nikdo to po něm nechce a především mu nikdo ani nevolal.

Originální Tweet: Zase víkend…Měl jsem problém zaparkovat na dvojce, naštěstí se na poslední chvíli uvolnilo místo v Jičínské.

Odpověď: Až na to, že Jičínská je na Praze 3.

Ach ano, kdyby tento post nebyl uveden na pravou míru tímto hrdinou, tak by čtenář, který to v Praze nezná, mohl nabýt dojmu, že autor zaparkoval na Marsu. Nebo čtenář, který naopak místo dobře zná, by si mohl splést Jičínskou na Praze 3 s Jičínskou na Praze 2, protože každá městská část má svojí Jičínskou ulici. Problém, který se snaží originální tweet vyzdvihnout, je tímto vyřešen.

Agent bez úsměvu

Existuje Oddělení pro potlačení humoru na sociálních sítích. Že máme zakázáno se smát, slyšíme od jeho zaměstnanců na potkání. Cílem tohoto oddělení je nejen zpochybnit každý ironický, vtipný, nebo kousavý příspěvek, ale v první řadě ho často hlavně naschvál nepochopit a dát to autorovi patřičně najevo. Jinak si totiž tuto značně rozrůstající se skupinu lidí nedokážu vysvětlit.

Originální Tweet: Chlapa chytne policejní kontrola.

Policista: „Ten pes nemá na přední sedačce co dělat.“

Řidič: „Ale to je plyšák.“

Policista: „Mně je ale úplně jedno, co je to za rasu!“

Odpověď: To má být vtipné? Co máte proti policistům? Proč to sem vůbec píšete?

Ano, milý respondente, je to vtipné. Ne, milý respondente, autor nemusí mít vůbec nic proti policistům. Důvod, proč to sem autor píše, je snaha pobavit, ale zcela evidentně ne vás. Tento vtip nepřestane být vtipný, i přes vaší snahu dokázat nám, že se vám tento vtip nelíbí. Nezasmál jste se? Tak pokračujte. Někde jistě čeká vtip, který bude pro vás.

Ale…

Zkušeným uživatelům sociálních sítí však není třeba připomínat, že málokdy narazí na příslušníka jedné skupiny. Mnohem častěji se vám připomene člověk, který sedí na všech židlích.

Originální Tweet: Můj dvouletý syn se už 30 minut snaží narvat měsíček do díry pro hvězdičku… Další důkaz toho, že by v tomhle státě děti neměly mít volební právo.

Odpověď: Ale děti nemají volební právo.

Autor: To byla tak trochu pointa toho vtipu.

Odpověď: No nebylo to vůbec vtipné. Možná by bylo lepší, kdybyste syna vychoval jinak, než vychovali vás. A rozhodně není OK o tom psát na sociální sítě. Já mám tři děti a nepíšu o nich. Zkuste to taky.

Samozřejmě se nejedná o jediné kategorie uživatelů sociálních sítí. O těch ostatních si napíšeme třeba později. Zároveň se moc těším, až mi někdo napíše, že tento článek není vtipný, měl bych zkusit něco jiného a radič/vysvětlovač nejsou česká slova.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám