Hlavní obsah
Sport

Světový pohár v alpském lyžování 2024/2025 startuje v drsném Söldenu

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Fotor AI

O víkendu startuje světový pohár v alpském lyžování. A ledovec v Söldenu to závodníkům rozhodně nedá zadarmo.

Článek

Sezóna Světového poháru v alpském lyžování se rozbíhá tuto sobotu na tradičním ledovci Rettenbach v Söldenu. Boj o křišťálové glóby se rozjede v sobotu a v neděli, 26. a 27. října v 10:00. Sölden je tradičním místem pro start sezóny díky svým unikátním podmínkám a závodníkům zde rozhodně nedá nic zadarmo.

Rettenbach: Strmý, tvrdý a nevypočitatelný

Sjezdovka Rettenbach v Söldenu, která se rozprostírá ve výšce 3 040 metrů, je jednou z nejtvrdších tratí na okruhu. Skoro 65% sklon na začátku trati před vámi otevře jako propast, což vyvolává respekt i u těch nejodvážnějších. Ačkoliv finální podoba trati záleží u obřího slalomu vždy na staviteli z řad trenérů, závodníci zde dosahují někdy rychlostí kolem 80 km/h, a to na ledovci, kde počasí může z minuty na minutu změnit podmínky.

Kdo zazáří mezi ženami?

V sobotu 26. října půjdou na start nejlepší lyžařky světa. Zkušené závodnice jako Lara Gut-Behrami (SUI), která zde pravidelně exceluje a vítězstvím by se stala historicky nejúspěšnější ženou Söldenu, nebo Federica Brignone (ITA), budou opět v centru pozornosti. Na trať se ale postaví i mladší generace. Alice Robinson (NZL) zde triumfovala už v 17 letech a letos může opět zamíchat kartami. Mladé talenty jako Zrinka Ljutic (CRO) nebo Thea Louise Stjernesund (NOR) mohou rovněž překvapit, zvlášť na začátku sezóny.

Největší hvězdou ale zůstává Mikaela Shiffrin (USA), která se po loňském zranění cítí ve skvělé formě. Sama řekla, že její letní příprava proběhla bez komplikací, a je připravena na velký návrat.

Foto: Leo-setä, CC BY 2.0 <https://creativecommons.org/licenses/by/2.0>, via Wikimedia Commons

Sölden

Kdo zastaví Odermatta?

V nedělním závodě mužů je otázka jasná: podaří se někomu porazit Marca Odermatta? Tento švýcarský fenomén ovládl Sölden v letech 2021 i 2022 a v posledních třech sezónách si připsal celkem 21 vítězství v obřím slalomu (z celkem 28 závodů). Ale konkurence se rozhodně nevzdává. Jeho krajan Loïc Meillard a Filip Zubčić (CRO) se netají ambicemi vystoupit na nejvyšší stupínek.

S velkými ambicemi přichází i Norové. Lucas Braathen, který v roce 2020 vyhrál jako nejmladší v historii Söldenu, se vrací na start pod brazilskou vlajkou, a mladé naděje Alexander Steen Olsen (23) a Atle Lie McGrath (24) se po loňských úspěších chystají na další velké výkony.

Jednou z velkých neznámých je účast Marcela Hirschera (AUT), jehož návrat na závodní scénu (v nizozemských barvách a s vlastní značkou lyží Van Deer) je ještě nejistý. Pokud se objeví na startu, bude to senzace, kterou budou sledovat s napětím jak fanoušci, tak jeho soupeři.

Doufejme, že počasí bude přát a uvidíme napínavý start sezóny, který slibuje mnoho skvělých závodů.

Světový pohár mohou čeští fanoušci sledovat na programech Eurosport 1 nebo 2. ČT4 závody v Söldenu letos nevysílá.

Zdroje:

  • https://www.fis-ski.com/alpine-skiing
  • https://www.soelden.com/en/events-leisure-tips/events/audi-fis-ski-world-cup-opening
  • https://skiweltcup.tv/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:
Sölden
Světový pohár v alpském lyžování

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz