Hlavní obsah
Zdraví

Nenápadné, ale účinné. Víte, kde všude pomáhá nitroděložní tělísko?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Unsplash.com

nitroděložní tělísko

Zatímco volba některých krátkodobých antikoncepčních metod je v poslední době na ústupu, dlouhodobě nejvyužívanější antikoncepce na popularitě stále stoupá.

Článek

Řeč je o nitroděložním tělísku, které je známé již od 19. století. Tělísko nabízí uživatelkám řadu výhod a jeho užívání neobnáší častá rizika. Víte, jak tělísko funguje a v čem může například pomoci?

1) Jak fungují nehormonální nitroděložní tělíska

Nitroděložní tělíska mohou fungovat na dvou principech – hormonálně, nebo nehormonálně. Nehormonální tělísko je na světě nejvyužívanější metodou antikoncepce. Působí výhradně lokálně. Po zavedení do dělohy na sebe láká bílé krvinky a ty jsou potom schopny zlikvidovat spermie. K posílení tohoto efektu dopomáhá působení iontů uvolněných z měděného, zlatého nebo stříbrného drátku ovinutého kolem plastového tělíska. V děloze se nechává 3–12 let. Jeho účinnost je vysoce spolehlivá a nehrozí nebezpečí chyby při používání. Nevýhodou je zesílení a prodloužení menstruačního krvácení.

2) Co vyřeší hormonální nitroděložní tělíska

Použití hormonálních nitroděložních tělísek zesílení menstruace nezpůsobuje, právě naopak. Princip jeho fungování vysvětluje doc. MUDr. Tomáš Fait, Ph.D. „V tělísku je zásobník s 52 mg levonorgestrelu, ze kterého se neustále uvolňuje velmi malé množství tohoto hormonu, a to po dobu až 8 let. I tento hormon působí prakticky výhradně lokálně, tedy jen v děloze. Tam omezuje růst sliznice děložní, což má jednak antikoncepční efekt, jednak tím výrazně zeslabuje menstruační krvácení či dokonce způsobí absenci tohoto krvácení.“

3) Dlouhodobá investice

Jedním z důvodů, proč si ženy vybírají hormonální nitroděložní tělísko, je kromě spolehlivosti jeho dlouhodobá účinnost. Nemusejí se tudíž „starat“ o ochranu před nechtěným početím několik let. S tím souvisí i rozložení ceny do takto dlouhodobého horizontu. Metoda tak vyjde v podstatě nejlevněji v porovnání s jinými druhy antikoncepce, navíc díky snížené intenzitě krvácení nebo úplné abstinenci menstruace žena ušetří i za hygienické prostředky.

4) Pro ženy každého věku

Ačkoliv jsou nitroděložní tělíska oblíbenou metodou antikoncepce především u žen matek, není vyloučené, že je mohou využívat i dívky a ženy, které neporodily. I přesto, že tělíska mohou být aplikována na několik let, lze je kdykoliv vyjmout a velice rychle se u ženy obnovuje schopnost otěhotnět.

5) Rizikové skupiny žen

Nitroděložní tělísko s levonorgestrelem je ideální antikoncepcí s vysokou účinností pro ženy jakéhokoli věku, a vzhledem k tomu, že působí lokálně a nemá systémové účinky, je vhodné i u rizikových skupin žen – tedy u těch, které ze zdravotních důvodů nesmějí užívat kombinovanou hormonální antikoncepci. Jsou to například kojící ženy, kuřačky nad 35 let, ženy se zvýšeným rizikem tromboembolické nemoci či s vysokým krevním tlakem. Je ideálním řešením u žen s vysokou nadváhou, která snižuje účinnost antikoncepčních pilulek kvůli většímu distribučnímu objemu. Zároveň mají tyto ženy kvůli vyšší hladině estrogenů zvýšené riziko silného krvácení, a dokonce vzniku nádoru sliznice děložní – oběma těmto stavům dokáže nitroděložní tělísko s levonorgestrelem zabránit. Užívání ale naopak není vhodné u žen s karcinomem prsu a u žen se sklonem k tvorbě cyst vaječníků.

6) Pomoc při silném krvácení

Z důvodu hormonální dysbalance se řada žen potýká se silným krvácením při menstruaci. Někdy je v těchto případech nutná (i opakovaná) kyretáž – odstranění narostlé děložní sliznice. Hormonální dysbalanci řeší zejména ženy před přechodem. V první fázi v těle chybí dostatek progesteronu, poté se snižuje hladina estrogenu. „Nedostatek progesteronu je spojen se silným menstruačním krvácením. Lokálně podávaný levonorgestrel v nitroděložním tělísku dokáže nahradit chybějící progesteron a předchází tím silnému menstruačnímu krvácení. Jeho aplikace dokáže pomoci až 90 % žen s tímto problémem.“ vysvětluje Tomáš Fait.

7) Zástava růstu myomů

Myomy jsou uzly v děložní svalovině, které jsou nezhoubné, ale svým růstem mohou způsobovat bolest v pánvi, silné krvácení či častější potřebu močení. Dle některých studií může nitroděložní tělísko s levonorgestrelem pomoci jejich růst zastavit a značně snížit děložní krvácení. Nesmí se však použít u těch myomů, které deformují děložní dutinu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám