Hlavní obsah
Finance

5 a jeden důvod proč investovat právě teď

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Bc. Richard Kunovský, EFA

I přes krize jako COVID-19 nebo válku na Ukrajině trhy poskytly jedinečné příležitosti k investování s výraznými slevami a stabilním růstem zisků.

Článek

Vzpomenete si ještě, jakou reakci ve vás vyvolala zpráva o lockdownu během pandemie Covidu 19 nebo začátek války na Ukrajině? Nebo pocity při dramatickém růstu inflace z léta 2022? Každý den totiž vypadá jako by byl pro investování ten nejhorší.

Když se však ohlédneme zpět, žádný totální kolaps trhů nenastal. Naopak, kdo se v těchto obdobích trhům vyhýbal, může teď sčítat pomyslné ztráty. Od března 2020, kdy WHO vyhlásila propuknutí světové pandemie, vzrostl světový akciový index ACWI o 84 %, americký S&P 500 ještě o dalších 16 % navíc. *

Ceny akcií za poslední roky značně kolísají, ale zisky většiny vyspělých firem setrvale rostou. To, co se za poslední 4 roky na trzích událo, se dá nazvat jako jedinečnou příležitostí. Měli jsme možnost koupit akcie stabilních firem (a s rostoucími zisky) ve dvou výrazných slevách – v březnu 2020 o více než 30 %, na přelomu léta a podzimu 2022 potom o zhruba 25 %.

Pravděpodobnost, že se trhy vrátí tam, kde byly ještě před vypuknutím pandemie na počátku února 2020 (-47 %) je velmi nízká. Což je dobrá zpráva pro ty, co své peníze již investovali, a špatná pro ty, kteří trhy a investování dlouhodobě opomíjejí.

Celosvětová populace bohatne. To je vedle rostoucích zisků firem dalším důvodem proč investovat právě dnes. Česká republika se za posledních 30 let nesmírně zvedla v oblasti konkurenceschopnosti, vzdělanosti nebo třeba ve vybavenosti domácností. To samé platí také pro další části světa. Rozvojové země by měly uprostřed 21. století hrát ve světovém hospodářství a na kapitálových trzích mnohem zásadnější roli, než je tomu ještě dnes.

Světová populace stárne. Nejvíce ve vyspělých zemích. Když na chvíli pomineme rizika, která stárnutí obyvatel přináší, uvidíme příležitosti, které, když je využijeme, můžeme zúročit. Jedním z investičních směrů posledních let jsou investice do společností těžících z trendu rostoucí kupní síly stárnoucí generace. Ve vyspělém světě se senioři brzy stanou nejbohatší skupinou lidí a zároveň nejvíce utrácejícími spotřebiteli.

Pokrok umělé inteligence

Pokrok umělé inteligence je čtvrtým důvodem. Umělá inteligence (z)mění svět. Tempo inovací zrychluje a následující desetiletí bude obdobím nevyhnutelných změn. Už teď k tomu zaujměte potřebný postoj i jako investor. Budoucí růst cen akcií se v oblasti robotiky, automatizace a umělé inteligence určitě nevyhne.

Rozmanitost portfolia

Pátým důvodem je rozmanitost portfolia. Ještě deset roků zpátky mohl běžný investor, pokud chtěl zůstat na regulovaných trzích, v podstatě investovat pouze do podílových fondů. Za poslední roky se však otevřely další možnosti, především nízkonákladové ETF. Příležitost investovat do desítek světových firem se rozšířily, a to na tisíce globálních společností, a navíc s možností měnového zajištění.**

A teď důvod navíc. Akcie jsou již více než 200 let stále nejlepším a nejbezpečnějším zajištěním proti inflaci. Mají mnohem lepší výsledky ve srovnání s hotovostí, dluhopisy nebo zlatem. Vezmeme-li k úvahu například zdánlivě bezpečnou hotovost, její reálné zhodnocení by se za předchozích 24 let propadlo do ztráty 1/3 majetku, zatímco hypoteticky stejně vysoká částka investovaná do globálních akcií by vám přinesl výnos téměř 350 %**

Shrňme si všech 5 a jeden důvodů, proč investovat:

1. Zisky firem, ve kterých každý den utrácíte, stejně jako další miliony spotřebitelů, trvale rostou. Buďte u toho také jako investor.

2. Populace ve světě bohatne. Tam, kde byly ještě včera holé pláně, jsou dnes nové dálnice, rezidence a města.

3. Obyvatelstvo vyspělého světa stárne. Vydělávejte na celosvětovém fenoménu stárnutí populace prostřednictvím tematických ETF.

4. Pokrok nás opět překvapí. Buďte u toho jako investor.

5. Investujte do diverzifikovaných nízkonákladových fondů. Využijte také měnové zajištění.

6. Jako nejlepším zajištěním proti inflaci jsou na tom historicky nejlépe akcie. Pamatujte na to ve svém rozložení finančního majetku.

Najdete ještě nějaký další důvod? Napište nám

---------

Chcete mít méně starostí s vaším majetkem a věnovat se více svým prioritám? Zařaďte se mezi naše spokojené klienty. Pokud chcete pomoct s vytvořením finančního plánu a sestavením investiční strategie, kontaktujte nás. Našimi partnery jsou největší obchodník s cennými papíry ve střední a východní Evropě a největší broker pool v České republice.

Upozornění: Článek není investičním doporučením. Před každým investičním rozhodnutím se poraďte s odborníkem.

* Stav k 20.3.2024

**Zdroj: https://www.edwardinvest.cz/, Zdroj: Factset, výpočty Vanguard na základě období od 31. prosince 1998 do 30. listopadu 2022. Jednalo se o výpočet vývoje britské libry s použitím londýnské mezibankovní sazby LIBOR, upravený o vliv inflace.

Zdroj: 5 důvodů, proč investovat právě dnes. Online. In: . 2024. Dostupné z: https://www.richardkunovsky.cz/5-duvodu-proc-investovat-prave-dnes/. [cit. 2024-04-15].

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám