Hlavní obsah
Seberozvoj

To bys mohl/a prodávat!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

Věta, kterou slyšela pravděpodobně většina tvořivých lidiček, která se pochlubila svým výtvorem blízkým. A je velmi lákavá představa být schopní se uživit tvorbou, která nás vnitřně naplňuje. To vše do chvíle, kdy se sen změní v noční můru.

Článek

Ve chvíli, kdy chceme vyslat své dílo prodávat, musíme se stát obchodníkem, markeťákem, účetním a dnes i správcem sociálních médií, kameramanem, režisérem. Najednou nás žene zcela jiný pohon než předtím, nyní vyrábíme to, co se bude atraktivní pro zákazníka a touha tvořit se postupně začíná měnit v nechuť. Původně nám naše tvorba pomáhala utéci z komplikovaného světa a nyní je jeho součástí a my přijdeme o své bezpečné místečko.

Možná, že není třeba každou svou aktivitu hned převádět na peníze. Často se pak z našich životů ztrácí lidskost a touha tvořit jen tak bez důvodu. Čím dál častěji přepočítáváme každou věc, činnost, nebo schopnost na finance a zapomínáme dělat něco jen tak pro radost.

Dává smysl věnovat hodiny pečení chleba, když si ho za rozumnou cenu bez námahy můžeme koupit v obchodě? Finančně rozhodně ne, ale uspokojení z hnětení těsta, vůně z trouby a křupání čerstvé kůrčičky už někomu za tu námahu stojí. Stejně tak šití vlastního oblečení, do kterého vložíme kousek své jedinečné osoby a bude nás těšit při každém nošení, se nemůže rovnat nákupu univerzální a nekvalitní rychlé módy z e-shopu. Ekonomická návratnost těchto a mnohých jiných aktivit téměř neexistuje, ale vnitřní klid nám tento nedostatek stokrát vynahradí.

Znamená to, že se všichni vrátíme do středověku a po všem technologickém a společenském vývoji si budeme všechno zase vyrábět sami? Jen pokud chceme. Nejlepší věc, kterou nám moderní doba nabízí, je možnost volby. Možná, že si místo vaření a pečení radši zajdete do restaurace, že svou osobnost nevyjadřujete oblečením, ale věřím, že každý z nás dokáže najít něco jen pro potěchu – výrobu nábytku, malování, hraní na hudební nástroj, vymýšlení her pro děti, pořádání přátelské oslavy nebo rovnou organizaci společenské akce pro vaše okolí.

Možností máme kupy, každý z nás si musí najít vlastní cestičku. A pokud i tak chcete zkusit své štěstí s prodejem, zamyslete se velmi dobře, zda to pro vás doopravdy dává smysl a ujistěte se, že máte v životě i jiné místo, kam se můžete schovat před těžkostmi života. Každý z nás je jiný a možná, že změna koníčku v kariéru je pro vás ten správný životní směr.

Moje největší přání je, aby každý z nás našel svou cestu a nenechal se odradit jen tím, že naše radostné činnosti nejsou finančně výhodné. Vaše vášeň může přinést radost vám i vašemu okolí a tuto hodnotu nelze převést na koruny.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám