Hlavní obsah
Cestování

Alkmaar: Malebné městečko Holandska, které láká turisty na tradiční vůni sýra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: PXHere/Public domain

Alkmaar je městečko ležící v severním Nizozemsku. Je malebné a disponuje bohatou historií a neodolatelnou vůní sýra. Je známé svou tradiční sýrovou tržnicí, která ročně přitahuje desetitisíce návštěvníků z celého světa.

Článek

Trhy se sýrem se staly místní tradicí

Již od středověku se v Alkmaaru, který leží severně od Amsterdamu, konaly trhy, na kterých se prodávaly různé zemědělské produkty, včetně sýra. Trhy se v Alkmaaru staly tradicí a dodnes jsou jednou z největších turistických atrakcí města. Každý týden se zde pořádají voňavé sýrové trhy, na které dorazí desítky prodejců, aby předvedli své nejlepší výrobky. Nizozemské sýry jsou velmi oblíbené po celém světě. Každá oblast země přináší jinou a výjimečnou chuť sýru, ale právě Alkmaar mezi nimi vyčnívá.

Pravidelné konání velkých trhů dělá z prodeje těchto potravin velkou show, jež se těší oblibě i u turistů. Toto jedinečné a především originální představení se koná pravidelně od dubna až do října. Začíná se tradičně již více jak 420 let vždy v pátek ráno, kdy zvláštní host několikrát udeří do zvonu, který najdeme na náměstí Waagplein. Tento způsob prodeje začal již v 16. století, ale velké bochníky sýra bylo možné zde zakoupit již o dvě století dříve. Tehdy však šlo jen o prosté vážení a obchod, který ještě neprovázel žádný zvláštní rituál. Je tedy vidět, že středověké tradice žijí i dnes.

Foto: PXHere/Public domain

Sýry naleznete vystavené opravdu všude.

V Alkmaaru najdete i Sýrové muzeum

Návštěvníci mají následně možnost ochutnat různé druhy sýra a obdivovat tradiční obchodní rituály, jako je samotné vážení sýra, jeho prodej prostřednictvím dohadování se a následné luxusní balení. Vyjednávání o ceně obvykle trvá několik minut. Sýrový trh v Alkmaaru má od začátku přísná pravidla. Muži, kteří nosí sýry, jsou oděni v bílém elegantním kostýmu a na hlavě mají slaměné klobouky. Jednotliví prodejci se od sebe liší různými barvami doplňků, jako jsou např. šátky, stuhami na kloboucích nebo motýlkem na košilích. Již v minulosti se tak odlišovaly různé rodiny farmářů.

Zbylé neprodané sýry se vrací do chladicích boxů a odvezou se zpět do továrny. Přestože jednotlivé bochníky vypadají na povrchu velmi podobně, liší se dobou zrání, cenou, ale především způsobem výroby, což jim dodává tu správnou chuť. Všechny sýry se váží na původních dvouramenných vahách. V Alkmaaru najdete také Sýrové muzeum, kde si můžete prohlédnout historii výroby sýra a dozvědět se více o tradičních metodách, které se v minulosti používaly. Muzeum nabízí interaktivní výstavy a ukázky, které vám umožní ponořit se do světa sýra.

Foto: PXHere/Public domain

Vyjednávání o ceně na místní tržnici není nic zvláštního, ale ani jednoduchého.

Najdete zde i skvělé kavárny a restaurace

Samotné město Alkmaar je také velmi malebné a plné historických památek. Můžete se procházet úzkými uličkami se starobylými domy, navštívit hlavní náměstí s historickou radnicí nebo se projít podél malebných vodních kanálů. Pro milovníky kultury a historie je zde mnoho muzeí a galerií, které stojí za návštěvu. Nejoblíbenější místní pochoutkou je tradiční holandské pivo. Proto byste si neměli nechat ujít prohlídku národního muzea věnovaného tomuto nápoji. Nachází se hned vedle jednoho z kanálů a najdete v něm vše od historie, až po zajímavosti o jejich výrobě.

Pokud se rozhodnete navštívit Alkmaar, nezapomeňte si vychutnat nejen vůni sýra, ale také ochutnat i další místní speciality. Město nabízí skvělé restaurace a kavárny, kde si můžete vychutnat tradiční holandská jídla, jako je třeba slavná holandská omáčka nebo syrové fondue. Alkmaar je skutečným pokladem pro všechny sýrové nadšence a milovníky malebného prostředí.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz