Hlavní obsah
Jídlo a pití

Aperol slaví úspěch: Je hitem letního osvěžení, původně sloužil jako nápoj pro habsburskou monarchii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay/Public domain

Aperol, světle oranžový a hořkosladký aperitiv, se stal v posledních letech jedním z nejoblíbenějších nápojů na světě. Italský aperitiv si získal srdce mnoha milovníků díky osvěžující chuti. Jaký je jeho původ a proč se stal takovým módním trendem?

Článek

Historie Aperolu sahá až do roku 1919, kdy vznikl hned po první světové válce. Založili ho bratři Luigi a Silvio Barbieri v italském městě Padova. V tomto roce byl také představen na veletrhu Fiera Campionaria di Padova. Původní receptura Aperolu byla vyvinuta jako nástupce jiného aperitivu, který bratři dříve vyráběli. Cílem bylo vytvořit nový nápoj s nižším obsahem alkoholu, který by byl vhodný pro širokou veřejnost a mohl by být konzumován jako osvěžující koktejl. Základem Aperolu je směs bylin a rostlin, které dodávají nápoji jeho charakteristickou chuť. Mezi tyto byliny patří hořká pomerančová kůra, skořice, chinin, gentián a další aromatické ingredience, proto také obsahuje jen 11 % alkoholu. Chuť je bohatá právě díky infuzi směsi vysoce kvalitních bylin a kořenů.

Stal se oblíbeným nápojem i v jiných zemích

V průběhu času se Aperol stal oblíbeným nápojem po celé Itálii a postupně se rozšířil i do dalších zemí. Také u nás popularita oranžového drinku stoupá. Až do posledních desetiletí zůstal relativně méně známým nápojem, který se často podával jako součást míchaných nápojů nebo aperitivů. Všechno se však změnilo v 21. století, kdy Aperol získal obrovskou popularitu v celosvětovém měřítku. Trend k lehčím a osvěžujícím nápojům spolu s růstem zájmu o italskou kulturu a gastronomii přispěl k vzestupu Aperolu.

Foto: Pixabay/pablic domain

Koktejl „Aperol Spritz“, který kombinuje Aperol, prosecco a sodovku, se stal ikonickým letním nápojem, jenž je oblíbený v restauracích a barech po celém světě. Tento nápoj však není jediný Spritz, existuje celá řada receptů a typů s různými likéry a přísadami. Za zrozením nápoje, jemuž se obecně říká Spritz, stojí údajně vojáci habsburské monarchie, kteří při tažení do severní Itálie v 19. století neměli k dispozici osvěžující pivo a místní víno pro ně bylo příliš silné. Proto také tento nápoj postupně sloužil pro šlechtu u monarchii a chudí lidé se k němu nedostali. Následně ho začali ředit vodou s bublinkami.

Aperol se stává symbolem slunných letních dnů

Díky úspěchu „Aperol Spritz“ a růstu módních trendů v gastronomii a nápojovém průmyslu se Aperol stal fenoménem, který přilákal pozornost milionů lidí. Nápoj, který byl původně vytvořen pro širokou veřejnost, si našel svou cestu do srdcí milovníků koktejlů a stává se symbolem slunných letních dnů a neformálních setkání s přáteli. Tento drink je skvělý pro chvíle relaxace a nejlépe chutná v kombinace s lehkými předkrmy, ideálně jednohubkami a dalšími drobnými chuťovkami. Aperol je globální značkou, která se stala součástí moderní gastronomie. Jeho původní receptura je stálým tajemstvím, které udržuje jeho jedinečnou chuť a vůni. Aperol zůstává módním nápojem, který si našel své místo ve světě módy a chutí.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz