Hlavní obsah
Lidé a společnost

Celebrity a jejich důchody: Když si hvězdy stěžují, obyčejní lidé se jen diví

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay/Public domain

Představte si, že jste celý život dřeli, šetřili každou korunu a těšili se na zasloužený odpočinek. A pak najednou slyšíte, jak si nějaká celebrita stěžuje, že z důchodu nemůže vyžít.

Článek

Když se hvězdy rozplynou

Když se řekne „slavný herec“ nebo „známý zpěvák“, většina z nás si představí život plný luxusu a peněz. Jenže skutečnost může být úplně jiná, zvlášť když tyhle hvězdy zestárnou a odejdou do penze. V Česku to není žádná výjimka - spousta oblíbených umělců, které jsme léta vídali na obrazovkách nebo pódiích, teď v důchodu sotva vyjde s penězi. Někteří z nich dokonce musí dál pracovat i v pokročilém věku, protože jejich důchod prostě nestačí ani na to nejzákladnější. Je to smutná realita, která ukazuje, že sláva a bohatství nejdou vždycky ruku v ruce.

Nedávno jsem četla rozhovor s Helenou Vondráčkovou, která si postěžovala na výši svého důchodu. A není sama. Jiří Krampol, známý herec a moderátor, také není nadšený. I Jaroslava Obermaierová pořád dře jako šroub. Když se s ní bavili novináři ze Život v Česku.cz, řekla jim, že dokud jí zdraví slouží, nemá chuť zahálet. Když přišla řeč na prachy, byla upřímná: „S důchodem to u mě není žádná sláva, mám nějakých patnáct tisíc,“ přiznala bez okolků. To by asi na rozhazování moc nebylo, co? Ale ruku na srdce, kolik z nás by chtělo mít takový směšný důchod? Průměrný starobní důchod v České republice v roce 2024 činí přibližně 19 500 korun. To znamená, že spousta lidí musí vyžít i s mnohem menším důchodem.

Proč si celebrity stěžují?

Možná si říkáte, proč si vůbec celebrity stěžují? Vždyť během své kariéry vydělávaly miliony! Ne, je to trochu složitější. Mnoho celebrit má nepravidelné příjmy. Jeden rok vydělávají miliony, další rok skoro nic. Často mají vysoké životní náklady, na které si zvykli během své slávy. Některé celebrity nepočítaly s tím, že jednou sláva pomine, a nespořily si na důchod. Olga Menzelová si všimla, že to naši umělci nemají ve stáří zrovna růžové. „Ty lidi, co za celý život něco dokázali, teď na konci, když už nemůžou, jsou na tom bídně. Nikdo se o ně pořádně nestará.“ Spousta umělců u nás se stydí si říct si o pomoc. Je to smutné. Člověk by čekal, že po letech v záři reflektorů budou mít na růžích ustláno, a ono je to nakonec úplně jinak.

Co na to obyčejní lidé?

Zatímco celebrity naříkají, běžní senioři se snaží vyjít s tím, co mají. Paní Věra (72) z Pardubic mi řekla: „Jasně, že by se hodilo víc peněz. Ale co nadělám? Musím se uskromnit a jsem vděčná za to, co mám.“ A má pravdu. Mnoho seniorů se naučilo žít skromně a hospodařit s tím, co mají. Hledají slevy, pěstují si zeleninu na zahrádce, a někteří si i ve vyšším věku přivydělávají různými drobnými pracemi.

Celá tato situace nám ukazuje, jak důležité je myslet na budoucnost. Ať už jste celebrita nebo obyčejný člověk, plánování a příprava se na důchod by měla být prioritou. A co vy čtenáři? Jak se připravujete na důchod? Myslíte si, že by celebrity měly být vděčnější za to, co mají? Nebo mají právo si stěžovat?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz