Hlavní obsah
Cestování

Dugi Otok: Chorvatský Karibik, který turisté doposud neobjevili

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Bigstock.com/zakoupená licence

Chorvatsko se svými křišťálovými vodami a plážemi je oblíbeným cílem pro letní dovolenou. Mezi nádhernými destinacemi se nachází jedno, které dosud zůstalo relativně neobjeveno. Dugi Otok, nazývaný jako chorvatský Karibik.

Článek

Dugi Otok, což znamená dlouhý ostrov, je součástí Zadarského souostroví a nachází se na severozápad od Zadaru. Zhruba 45 km nádherných pláží a zátok se vypíná v Jadranském moři jako štíhlý pruh země. Toto místo je ideální pro ty, kteří hledají klid a ticho, ale také úžasný pohled na neposkvrněnou krásu chorvatského pobřeží. Tento poklidný ostrov obývá asi 1500 obyvatel v několika malebných vesničkách, z nichž každá má své jedinečné kouzlo. Mezi ně patří Božava, Žman i Luca. Božava je výchozím bodem pro návštěvu slavné pláže Sakarun a nabízí mnoho malých restaurací a kavárniček. Ve vesničce Žman najdete plno rybářských bašt kde neodoláte ochutnání místních rybích specialit.

Nejkrásnější pláž Sakarun

Mezi nejkrásnější pláže Chorvatska patří právě pláž Sakarun na tomto ostrově. Okouzlí vás bílou písečnou pláží s tyrkysově modrým mořem, které připomíná Karibik. Je to skutečný ráj pro milovníky slunce, plavání surfování a potápění. Můžete zde relaxovat a užívat si klidu a krásy přírody. Pro milovníky dobrodružství nabízí Dugi Otok také mnoho možností pro pěší turistiku, cyklistiku a potápění. Ostrov je obklopen malebnými útesy a jeskyněmi, které skrývají fascinující podvodní svět.

Foto: Bigstock.com/zakoupená licence

Na ostrově Dugi Otok si nenechte ujít návštěvu největší vesnice, která se nazývá Sali. Najdete zde plno skvělých obchůdků a restaurací a také tady můžete využít krásných pláží. V blízkosti najdete Přírodní park Telaščica a Kornatské ostrovy.

Skrytý Chorvatský Karibik

Přírodní park Telašćica vyniká svými strmými útesy, překrásnými zátokami a olivovými háji. Najdete tu i rozmanité druhy fauny a flóry. Nenechte si ujít návštěvu slaného jezera Mir, jehož voda má léčivé účinky. Za pozornost stojí i stavba vysoká 42m ve vesnici Veli Rat. Jde o maják Punta Bjanca, který dodává krajině nezaměnitelný charakter. V blízkosti se nachází také idylická pláž Veli Rat obklopená borovými háji. Navzdory svému kouzlu zůstává Dugi Otok stále relativně málo navštěvovaným ostrovem. Přesně tohoto využívají turisté toužící po klidu a odpočinku. Tento Chorvatský Karibik představuje skrytý poklad, který má co nabídnout těm, kteří se odváží zažít něco nového.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz